"Omsorgssvigt i lean-virksomheder?"

Mange virksomheder får ikke det fulde udbytte af at organisere arbejdet efter lean-metoder. Det var konklusionen af en artikel i dagbladet Børsen den 3. april. Undersøgelsen bag artiklen pegede på, at ledelsen har ansvaret for at få skabt en kultur, der gør det meningsfuldt at arbejde med lean.

Udtrykket "omsorgssvigt" giver imidlertid nogle forkerte associationer. Hvis man sammenligner medarbejderne i et lean-projekt med børn, der savner deres pædagog, er man forkert afmarcheret. Lean-tankegangen og den tilhørende teamstruktur bygger netop på kombinationen af voksne menneskers - medarbejdernes - ekspertise inden for produktion m.v. med ledelsens beslutninger om mål og mængder. Hvis det ikke virker, er det næppe fordi medarbejderne ikke har tjek på det, de skal kunne. Så - jo, det er et ledelsesansvar at få lean til at fungere.

Hvordan gør man det så - helt konkret? Efter vores mening: Indførelse af lean kræver, at der er en teamstruktur på plads, som kan indeholde og kanalisere det engagement og den arbejdsglæde, som sættes fri gennem lean. Det gælder, uanset om det drejer sig om produktion, viden eller service.

Men lad være med at indføre teamstruktur og lean samtidig. Det er for stor en mundfuld. Tag team-opbygningen først og lean bagefter, så organisationen er parat til at rykke på lean-metodernes ansvar og opgaver med fuldt fokus.

Et andet vigtigt element i ledelsesansvaret for at indføre lean er tilstedeværelse. Som ansvarlig chef skal man være 100 pct. til stede i implementeringen. Skepsis og "hvad-gør-vi-nu" vil forekomme; fabrikchefen skal være parat til at stille sig op på skammelen og sige: "Yes we can".

I SCA Packaging Grenå er lean-projektet godt i vej, hjulpet af en hensigtsmæssig teamstruktur. Her er de opgave- og resultattavler, som mange anvender i arbejdet med lean, suppleret med tilsvarende tavler, som synliggør, hvad de enkelte teams påtager sig og opnår. Trafikken forbi tavlerne er et godt mål for, hvor dybt de nye tiltag er trængt ned i den daglige arbejdsrytme.

Relateret link: Teamudvikling
Hvilke opgaver bør du som leder delegere?

Bestil kursus

Bestilling af TACK’s åbne kurser og uddannelsesforløb


Kontakt

Os på +45 70 10 12 01


Tilmeld nyhedsbrev

Hold dig opdateret med nyheder og inspiration


Bestil materiale

Her kan du bestille inspirationsmateriale


© 2016 TACK International. All rights reserved