Sælgerens nytårsforsæt

Af Jens Dalgaard, adm. direktør, TACK International

Nytåret er tiden, hvor man som sælger skal definere nye vaner og lave en plan for næste års succes. Med følgende simple værktøj kan man kopiere topsælgernes gode vaner, og sørge for, at nytårsforsættet holder.

Bestil dit Goal Grid og Strategikort ved at klikke på 'Bestil materiale'-knappen under billedet til højre.

Når nytåret nærmer sig, er det ikke svært at udpege virksomhedens topsælgere. Man skal blot fange en af dem i farten på gangen og stille et helt simpelt spørgsmål:

”Hvad forventer du dig af det kommende år”?

Mange sælgere vil til det spørgsmål begynde på en længere udredning om konjunkturer, naturlig afmatning osv. osv. Men ikke topsælgeren. Han vil kigge dig i øjnene og øjeblikkeligt svare: ”Det kommende år?! Det bliver mit bedste nogensinde”.

For topsælgeren ligger fokus, ydmyghed og konkurrencen med sig selv allerede som et naturligt træk i ham. Som jeg beskrev i et tidligere indlæg - De 5 træk enhver top-sælger bør dyrke - så er topsælgerens gode vaner så indgroet hos ham, at han ikke længere tænker over, hvorfor han har så stor succes som sælger. Det falder ham simpelthen bare naturligt.

Evnen til topsalg falder ikke helt så let for alle virksomhedens sælgere. Nogle skal arbejde mere med at få salget frem, end andre. Men heldigvis kan de gode vaner læres, og nytåret er et perfekt tidspunkt til netop det. Virksomheden gør status, ryster posen, lægger nyt budget og ser fremad, og sådan bør det også være for hver enkelt medarbejder, inklusiv salgsteamet. I TACK arbejder vi med et simpelt værktøj, der kan hjælpe medarbejderne til at opnå fokus, og kopiere nogle af de vaner, der ellers kun falder topsælgerne naturligt.

Værktøjet kaldes Goal Grid, og består - helt grundlæggende - af et kvadrat med fire felter og årets overordnede målsætning som overskrift (eksempelvis – vækst på 20 pct.). I hver af de fire felter, står et spørgsmål. Det er nu op til den enkelte sælger eller medarbejder at skabe et billede af den måde, der skal arbejdes det kommende år i forhold til målsætningen. Det gøres ved at svare på hver af de fire felters spørgsmål:

Hvad gør jeg i dag, som jeg gerne vil blive ved med – og dermed gøre igen eller gøre mere af?

  • Hvad gør jeg i dag, som jeg gerne vil blive ved med – og dermed gøre igen eller gøre mere af?

  • Hvad gør jeg i dag, som jeg gerne vil af med – og dermed holde op med eller gøre mindre af?

  • Hvad gør jeg ikke i dag, som jeg gerne vil i fremtiden?

  • Hvad gør jeg ikke i dag, som jeg samtidig skal passe på med at gøre i fremtiden?


Når der er sat ord på hvert spørgsmål, skal sælgeren (fx ved hjælp af strategikort) uddybe indsatsområder, forretningsmål samt konkrete handlingsplaner i forhold til de ord, der er indsat i Goal Grid. Det kan næsten lyde for enkelt, men det har vist sig, at Goal Grid-værktøjet er usædvanligt effektivt, når det handler om at indkredse nye mål, lave strategi og ændre sine dårlige vaner til nye, gode vaner. Metoden er så effektiv, at den sågar bruges af den amerikanske hær, når der skal ske forandringer.

Lad os tage et eksempel:

Anders er en udmærket sælger, men han ønsker at gøre året til sit bedste år nogensinde. Han sætter sig derfor ned med Goal Grid og noterer følgende målsætning: ”Jeg ønsker at løfte mit salg med 20%”.

Dernæst kigger han på, hvad han allerede har haft succes med i det forgangne år. I den proces kan det være, at Anderes opdager, at han har haft stor succes med at tage fat i en ny type kunder, som han ellers ikke plejer at handle ret meget med. Samtidig indser han, at mange af hans eksisterende kunder næsten ikke har øget hans omsætning. Han noterer derfor, at han vil tage fat i flere nye kunder og samtidig luge ud i mange af sine gamle kunder, der ikke længere er gunstige for salget.

Når Anders er færdig med de øverste felter i sit Goal Grid, kigger han nu på, hvilke egenskaber han ikke besidder, men som han gerne vil udvikle. Han indser, at han i det foregående år alt for sjældent har brugt de sociale medier – for eksempel LinkedIn – til at indkredse nye kundeemner. Samtidig gør han sig klart, at han for alt i verden vil undgå at blive hvirvlet ind i nogle nye forandringsprocesser, der er på vej i organisationen. En for aktiv involvering vil blot bremse hans salg, erkender han.

Når alle disse ting er indkredset og noteret i Goal Grid, tager Anders sine strategikort frem og uddyber, hvordan han vil opnå eller undgå alt det, han netop har indkredset i sit Goal Grid.

Når Anders udfylder sit Goal Grid og sine strategikort vil han opleve, at han får et overblik over sit arbejde. Han begynder at se sit arbejde som en forretning i forretningen, og når han er færdig med at udfylde alle felterne, sidder han i virkeligheden med en effektiv businessplan foran sig. En businessplan som han helt selv har skabt.

Anders kan med fordel lave mere end et enkelt Goal Grid. Det første kan indkredse, hvordan han øger salget, mens et andet måske kan sætte ord på, hvordan han kommer til at trives endnu bedre i organisationen. Han vil i den proces sandsynligvis opleve, at tingene hænger sammen, og han vil ende med at få en større forståelse for sit samlede arbejdsliv.

Mit råd er dog, at man ikke skal skabe for mange Grids – man skal ikke sætte så mange skibe i søen, at man ikke kan overskue dem. Mit råd er til gengæld, at Anders skal gøre sine få, men gode Goal Grids så synlige som muligt. De bør hænges op på opslagstavlen foran ham – ikke for at slå kollegaerne oven i hovedet med målsætningerne – men for at minde Anders om, hvordan han hver dag sikrer sine mål. Når man strukturer og sætter ord på sine nytårsforsætter, er der allerede meget større chance for, at man overholder dem, og hvis man samtidig visualiserer dem, øges chancen endnu mere.

Til sidst kan det være, at nytårsforsættet ligefrem bliver en vane. Dermed er Anders med andre ord kommet tættere på at blive en af de topsælgere, der ikke længere tænker over, hvorfor han har så stor succes som sælger. Det er simpelthen blevet et helt naturligt træk hos ham.

BESTIL DIT GOAL GRID & STRATEGIKORT VED AT KLIKKE PÅ 'BESTIL MATERIALE'-KNAPPEN UNDER BILLEDET ØVERST I ARTIKLEN.

Godt nytår!

Jens Dalgaard, TACK International


Relevante sider: 5 træk enhver topsælger bør dyrke
Vind salget med effektiv indvendingsbehandling
Dræb middelmådigheden

Bestil kursus

Bestilling af TACK’s åbne kurser og uddannelsesforløb


Kontakt

Os på +45 70 10 12 01


Tilmeld nyhedsbrev

Hold dig opdateret med nyheder og inspiration


Bestil materiale

Her kan du bestille inspirationsmateriale


© 2016 TACK International. All rights reserved