Hent vores kursuskalender 2024

Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.

Kurven

Boost din selvtillid - og få mere ud af dig selv

Jens Dalgaard, Adm. direktør hos TACK International
4 min.
15.09.2020

ar du lagt mærke til, at folk med selvtillid ofte opnår det, de sætter sig for? Det skyldes nok sjældent selvtilliden alene, men den spiller ikke desto mindre en afgørende rolle.
Ikke alene kan din selvtillid få tingene til at lykkes; når du lykkes, styrker du i samme ombæring din selvtillid yderligere, og det bliver hermed til en selvforstærkende cyklus.
Dårlig selvtillid vil typisk påvirke dig til at gå efter mindre ambitiøse mål, der ikke svarer til din virkelige formåen. Den vil samtidig gøre dig mindre tilbøjelig til at bevæge dig uden for din komfortzone, hvilket også vil skade dit potentiale. Omvendt vil god selvtillid lade dig få mere ud af dig selv. Du vil både kunne og ville mere, og du vil samtidig have det bedre med dig selv og det, du foretager dig.

Du får her 7 råd til, hvordan du kan booste din egen selvtillid.

 

1. BESLUT DIG FOR DIN SELVTILLID

Det første, du er nødt til at gøre, når du vil udvikle og forbedre din selvtillid, er at tage en aktiv og bevidst beslutning om det. Øet selvtillid er et projekt, du sætter dig for; et som du hele tiden holder dig bevidst om og løbende gør status over, og her er viljestyrke en forudsætning for succes. For at være sikker på at du lykkes med projektet, skal du, når du tager beslutningen, sikre din egen motivation herfor, og det gør du bedst ved at skabe et billede af, hvad selvtilliden vil give dig. Guleroden, vi forsøger at opnå, er i mange tilfælde den bedste kilde til styrke og vilje til at blive ved med at kæmpe. Alle de fordele og ønskværdige tilstande, du vil opnå eller opleve med en øget selvtillid, vil således være med til minde dig om, hvorfor du gør det, og hvorfor du investerer tid og energi i det.


2. SAMMENLIGN DIG IKKE MED ANDRE

Med udbredelsen af sociale medier er det lettere og mere fristende end nogensinde før at sammenligne sig selv med andre. Du får dog sjældent noget positivt eller konstruktivt ud af sammenligningerne, og de vil som regel fortælle dig mere om de andre, end det vil gøre om dig selv. Vend i stedet dit fokus indad, så du kan stræbe mod at blive den bedste udgave af dig selv, og hvis du absolut skal sammenligne dig selv med nogen, så gør det med tidligere ”udgaver” af dig selv fra tidligere tidspunkter i dit liv. Anerkend og værdsæt de fremskridt du kan registrere, at du har gjort siden da, så du forstærker din tro på, at udviklingen nytter, og at du kan komme til at stå endnu stærkere i fremtiden.

 

Artiklen fortsættes herunder.

Relaterede artikler

3. TAL HØJT TIL SPEJLET

Et andet godt middel til at løfte din selvtillid er at stille dig foran spejlet og sige nogle pæne ting til dig selv og om dig selv. Det kan for nogle virke akavet i starten, men du vænner dig hurtigt til det. Udtal ordene højt for dig selv og ros dig selv for alt det, du gør. Når lejligheden er til det, kan du også vælge at prale af det, du er stolt af - eksempelvis specifikke resultater eller bedrifter. Når du siger eller gentager disse positive ting til og om dig selv, vil du automatisk påvirke din hjerne til at blive mere opmærksom på det positive ved din person og herigennem tænke mere positivt om dig selv generelt.

 

4. VÆLG ET EKSPERIMENT OM UGEN

Det er også muligt at gøre brug af små tankeeksperimenter for at øge din selvtillid. Et af de mulige eksperimenter, du med fordel kan lave hver uge, er at finde noget, som din hjerne fortæller dig, du ikke kan finde ud af, og så modbevise den ved lige netop at gøre dét. Herved bryder du de negative forestillinger og antagelser, som din hjerne har gjort på dine vegne, og skaber i stedet dine egne velfunderede selvopfattelser og overbevisninger. Du kan eksempelvis vælge enten at gentage det samme eksperiment flere gange eller prøve en ny metode af hver uge. Det vigtigste er, at du gør det til en fast del af din ugentlige rytme.

 

5. FÅ STYR PÅ DINE OVERBEVISNINGER

Dine overbevisninger om dig selv og din omverden er om noget udslagsgivende for din selvtillid og din adfærd. Mest påtrængende her er de hæmmende overbevisninger, som sætter begrænsninger for dig ved at få dig til at tænke: ”Det kan jeg altså ikke finde ud af”, ”det vil ikke kunne lade sig gøre” eller ”det kommer aldrig nogensinde til at ske”. Sådanne overbevisninger bremser dig på tidspunkter, hvor det ikke er retmæssigt, og ofte vil de komme snigende allerede inden, du i det hele taget er begyndt at løse det pågældende problem eller opgaven. Fokusér derfor på at gøre noget ved det, du er i stand til, og parkér samtidig alt det, som du alligevel ikke kan gøre noget ved.

 

Artiklen fortsættes herunder.

Relaterede podcasts

6. PAS RIGTIG GODT PÅ DIN KROP

At spise sundt, sove godt og træne rigtigt vil ikke alene kunne give dig en bedre kropslig følelse -  det vil også påvirke din mentale tilstand, så du bliver gladere og mere tilfreds i dagligdagen. Når du eksempelvis udfører hård træning, vil du under træningen udløse endorfiner i hjernen, som kan give dig en følelse af lykke, lyst og energi, hvilket vil understøtte din selvtillid. Det vil være med til at holde de negative tanker på afstand – særligt dem om dig selv – så pas godt på din krop, da den kan være et exceptionelt redskab og kilde til forøgelse af din selvtillid.


7. FEJR DIN SUCCES

En måde at løfte positiviteten i din dagligdag på er ved at udnytte de chancer, du får til at fejre de succeser, du opnår. Føler du, at du mangler lejligheder og begivenheder at fejre, så bør du planlægge og indsætte nogle flere delmål, der vil tillade dig at fejre dine små succeser i hverdagen, hvilket vil have en gavnlig effekt på din motivation.

 

Helt overordnet vil dårlig selvtillid på bundlinjen få dig til at lykkes med færre ting, mens god selvtillid vil få dig til at lykkes med flere ting. Det skyldes selvtillidens forbundethed til og magt over din selvopfattelse og de overbevisninger, du skaber om dig selv og din omverden. I et uoptimalt mentalt miljø vil disse overbevisninger nemt kunne blive hæmmende for dig og forhindre dig i at forlade din komfortzone og således få din udvikling til at stagnere. Det vil kun underbygge dine hæmmende overbevisninger yderligere og gøre dine negative forestillinger endnu værre. Det betaler sig derfor at være så proaktiv som muligt og gøre, hvad du kan, for at booste din selvtillid gradvist hele tiden. Det er dog ikke en mirakelkur - det kræver en stædig og vedholdende indsats, hvor du hver dag tænker på et eller flere af disse råd.

af Jens Dalgaard

Adm. direktør hos TACK 

 

Relaterede kurser

Gratis rådgivningHvordan kan vi hjælpe dig?

Vores rådgivere og eksperter indenfor vejledning i kurser sidder klar til at hjælper med at finde de helt rigtige kurser og uddannelser for dig/jer – helt uforpligtende. Ring til os på tlf. 70101201 eller udfyld kontaktformularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt.