Kurven
Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.
Kurven
Synes du pludselig, at bruseforhænget skal i klorin, når du arbejder hjemme, så trænger du nok til at gå aftalen efter i sømmene og få skabt de helt rigtige rammer.
Hjemmearbejde giver mange åbenlyse fordele både for medarbejder og virksomhed men indeholder også farlige faldgruber. Claus Lautrup, Produkt- og udviklingsdirektør hos TACK giver i denne episode sit bud på opskriften på den gode hjemmearbejdsdag. Her får du klare svar og gode tips til bedste løsning for både medarbejder og leder.
For hvad har vi lært, hvad fungerer, og hvad skal vi have særligt fokus på?
Vi vil gerne spare tid - hvorfor er det så alligevel en dårlig idé at rulle direkte fra sengen til computeren? Og hvordan bevares den vigtige sociale kit, når man ikke kan mødes til lidt sladder over kaffen?
Få svar på det og meget mere og hør også hvordan brugen af emojis kan gå hen og få afgørende betydning for kommunikationen mellem virksomhed og hjemmekontor.
Tryk på play nu og få serveret helt konkrete og brugbare råd til fremtidig god inspiration. For hjemmearbejde er kommet for at blive - og så må bruseforhænget vente.
Der er sket et stort skifte i udviklingen i hjemmearbejdsdage. Før i tiden var det ikke særlig udbredt og kun noget, som blev brugt i et nødstilfælde, hvorimod at det i dag, i høj grad, er noget, som mange ansatte forventer, at deres arbejdsplads stiller til rådighed.
Hjemmearbejdsdagen kan give dig en større mulighed for fordybelse, fordi du ikke vil blive forstyrret på samme måde, som på arbejdspladsen, hvor kollegerne kan komme flyvende ind fra højre med vigtige spørgsmål. Derudover giver hjemmearbejdsdagen dig også mulighed for, at din hverdag kan hænge bedre sammen ift. familie og arbejde. Hjemmearbejdsdagen kan give dig en større fleksibilitet. Hvor en aktivitet måske før havde betydet, at du var nødt til at gå fra kontoret tidligere, kan du nu arbejde hjemmefra og derfor stadig have en fuld arbejdsdag og komme i mål med dine opgaver.
Men selvom en hjemmearbejdsdag kan synes som en god idé for mange og skabe større fleksibilitet og sammenhæng, så er der også faldgruber ved at arbejde alene derhjemme, som du skal have dig for øje. Derfor er det vigtigt, at du skaber den rette struktur omkring dit arbejde, når du arbejder hjemmefra og får indarbejdet nogle gode vaner. Ellers kan du risikere, at hjemmearbejdsdagen bliver ineffektiv og, at du dermed ikke opnår det, som du gerne ville.
Når en medarbejder arbejder hjemme, er der naturligvis en forventning om, at han/hun fortsat når sine opgaver, og det sætter naturlige krav til medarbejderen. Men hjemmearbejdsdage stiller også krav til lederne, og ofte større krav, fordi de nu skal være ledere på en anden måde end tidligere. Den daglige ledelse bliver endnu vigtigere, når den ikke er synlig. Derfor er det altafgørende for et succesfuldt hjemmearbejde, at der bliver grundigt forventningsafstemt mellem leder og medarbejder. Claus Lautrup giver et konkret råd i denne episode om, at målene for hjemmearbejdsdagen skal være smarte. Et SMART-mål er specifikt, målbart, attraktivt, realistisk og tidsbegrænset. Det gør det nemt for både medarbejder og leder at forholde sig til.
Lederen skal med andre ord vænne sig til at være leder på en anden måde end tidligere. Claus Lautrup nævner bl.a., at kommunikationen mellem medarbejderen og lederen bliver en anden, og at man her særligt skal være opmærksom på mulige misforståelser. For eksempel er det vigtigt, at bevare de uformelle samtaler på trods af den fysiske distance, og her skal medarbejderen f.eks. vænne sig til, at lederen godt kan ringe uden egentligt at have noget på hjerte. Blot for at høre, hvordan det går. Nogle medarbejdere vil kunne opfatte dette som et ”tjek” eller et tegn på mistillid, og derfor er det vigtigt, at man som leder forstår at sende klare signaler, når man skal lede fra distancen.
Du kan få mere inspiration til, hvordan du styrker din distanceledelse i episoden ”Distanceledelse – Den krævende men vigtige disciplin” med Claus Bendixen.
Forudsætningen for at have en god hjemmearbejdsdag er, at du bruger de samme redskaber til at give dig energi, som når du er på din arbejdsplads. Det kan f.eks. være, hvis du er vant til at cykle på arbejde, at du få husker at gå en tur i løbet af din arbejdsdag derhjemme, så du stadig får frisk luft og motion. Derudover nævner Claus Lautrup også vigtigheden af, at du har klart defineret, hvilke opgaver du skal arbejde med denne dag. Du skal med andre ord have et overblik over, hvem du skal levere resultater til og hvornår, så du stadig overholder dine deadlines, så dine kolleger ikke oplever at skulle sidde og vente på dig. Sidst men ikke mindst, så er det vigtigt, at du har afstemt med din leder, hvornår du kan få fat på vedkommende.
Claus Lautrup anbefaler også, at du sørger for at få dig bevæget i løbet af din hjemmearbejdsdag. Det kan være simple øvelser, som f.eks. englehop, en tur op og ned ad trapperne eller lign. På den måde sikrer du, at du bevarer din energi over en hel arbejdsdag – også selvom du arbejder hjemmefra.
Som afslutning på denne episode af TACK TALKS giver Claus Lautrup dig helt konkrete og håndgribelige tips og tricks til, hvordan du skaber de bedste rammer, når du arbejder hjemmefra. Derudover kan du også glæde dig til at høre, hvordan du håndterer de overspringshandlinger, som står og lure lige rundt om hjørnet.
Læs også artiklen "Den gode mandag", som giver dig gode råd til at få den bedste start på ugen.