Hent vores kursuskalender

Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.

Kurven

Det intelligente mellemrum | Bastian Overgaard

Bastian Overgaard
56 min.
24.03.2021

Har du nogensinde overvejet, hvad det er, der gør, at tusindvis af mennesker kan være stille sammen på et fodboldstadion - og hvad stilheden gør ved os i fællesskab? Har det værdi at kunne være stille sammen på en arbejdsplads, og kan støjforskning virkelig være med til at gøre verden til et bedre sted? 

Alt det får du lov at gå i dybden med i denne episode, der har hele to gæster på besøg, nemlig stilhedsekspert og forfatter, Bastian Overgaard, samt Administrerende direktør hos TACK, Jens Dalgaard. 

 

Hvad stilhed kan

Det vakte stor røre, da Canadas Premierminister Justin Trudeau for nogle år siden ventede mere end 20 sekunder med at svare på et spørgsmål i en live tv-udsendelse. Resultatet var, at der blev lagt meget mere vægt på ordene, der kom bagefter, og at hele episoden stadig huskes. Og det er tankevækkende, for burde det egentlig ikke være alle forundt at tænke over et godt svar?

Det mener stilhedsekspert og forfatter, Bastian Overgaard, der hjælper virksomheder og organisationer med at implementere stilhed i arbejdstiden. Vi lever i en verden og i en tid, hvor vi mere end nogensinde før har brug for at tænke os ordentlig om og for at kunne tale godt sammen. Informations-overload på vores indre båndbredde stresser os, hvor vi ellers har brug for klarhed og skarphed. For megen støj og tale skaber afstand mellem os - ja endda med Bastians ord en ’støjmur’.

 

Stilhed i fællesskab

At tale sammen er i den vestlige verden blevet en standardnorm, og mange af os kan slet ikke lade være med at tale ubevidst, fordi stilheden gør os utrygge. Det ligger naturligt til os, at når stilhed ikke er planlagt, kan det, pludselig ikke at tale sammen, give nogle af os negative konnotationer, hvor man i frygt for tomrummet udfylder det med ord.

Men stilhed kan gøre rigtig meget godt for os mennesker, især når den er i fællesskab, for den ’samskabte’ stilhed er noget helt unikt, fastslår Bastian, og giver eksemplet med kunstværker på et museum, der også nydes bedst, når de ikke hænger klinet op ad hinanden men med passende afstand.

Stilhed har et element, som kan være meget svært at sætte ord på, og den dybeste essens kan ikke nødvendigvis forklares, men må mærkes! Når vi hele tiden taler med hinanden, spejler vi, og aktiverer vi hinanden på skift – men vi bygger samtidig en ’lydmur’ mellem hinanden. Når vi til gengæld er stille sammen, i det rette rum, får vi skabt et positivt feedback loop, fordi vi forstærker hinandens stilhed. Og i stilhed er vi alle sammen lige og mødes mere ærligt og autentisk som dem, vi er.

 

Støjfrit samarbejde

Når Bastian kommer rundt i mange danske virksomheder og taler med ledere og medarbejdere om stilhed, møder han ofte en række fordomme om stilhed. For er det ikke bare ineffektiv spildtid, der ellers kunne være brugt på arbejde? Virkeligheden er en ganske anden, fortæller han, for mange melder efterfølgende tilbage, at de er blevet meget mere tidseffektive på møderne, og folk er gladere, mindre stressede og husker tingene bedre, efter at stilhed er blevet implementeret.

Når vi får for meget støj over en længere periode, bliver vores hjerne overmættet af information, og den del, der hedder hippocampus som bl.a. står for indlæring, hukommelse, beslutningstagen og vores evne til at navigere socialt og følelsesmæssigt, lukker ned. Og det er ikke hensigtsmæssigt i arbejdssammenhæng, hvorfor Bastian i samarbejde med Jens Dalgaard har startet kursusrækken ”Støjfrit samarbejde”, med afsæt i Bastians bog og teori.

 

Faciliteret stilhed skaber værdi

Det fantastiske ved at arbejde med at implementere stilhed på arbejdspladsen er, at det kræver meget lidt af virksomheden at teste det af i praksis, for man skal bl.a. ikke ud og købe nyt, dyrt udstyr. Og selvom vi bruger tid på at bringe stilheden ind på kurser, bliver vi alligevel hurtigere færdige, fortæller Bastian, hvis kunder oplever, at de både når mere og træffer flere beslutninger, efter at stilhed er blevet bragt ind.

Mange ledere efterspørger i dag redskaber til at bruge stilhed i arbejdssammenhæng, fordi de er blevet opmærksomme på forskningen bag og kan se de positive resultater, fortæller Jens Dalgaard, der selv har praktiseret at bruge stilhed som et værktøj i TACK og i familien derhjemme.

Bare få minutters stilhed, hvor man sidder sammen med sine kollegaer, kan have en enorm effekt, og lederens rolle skal i den sammenhæng være den faciliterende, der giver den enkelte medarbejder plads og en forståelse for, hvad de skal. Det kræver i virkeligheden ganske få greb at få støjen ud og alle med, men der skal være en grundlæggende åbenhed, og man må arbejde med det, pointerer Jens, der flankeres af Bastian med pointen om, at bare den lille stilhed – 2 minutters tænkepause – styrker det, vi egentlig er her for, nemlig at samtale, samarbejde og lykkes sammen.

 

Du kan høre meget mere om stilhed, og hvad bare få minutter om dagen kan gøre for effektiviteten i din virksomhed her i episoden, der også giver dig svaret på, hvorfor både introverte og ekstroverte mennesker kan have glæde af et velvalgt, intelligent mellemrum.

Relaterede podcasts

Gratis rådgivningHvordan kan vi hjælpe dig?

Vores rådgivere og eksperter indenfor vejledning i kurser sidder klar til at hjælper med at finde de helt rigtige kurser og uddannelser for dig/jer – helt uforpligtende. Ring til os på tlf. 70101201 eller udfyld kontaktformularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt.