Hent vores kursuskalender 2024

Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.

Kurven

Et mindful lyttetip – Et trick til succes

Edward Matti, CEO hos TACK TMI UAE, USA & Canada
3 min.
11.05.2017

Lad os lægge ud med et spørgsmål: Har du nogensinde haft en samtale, der eskalerede til en ophedet ordudveksling, der skabte splid? Det kunne for eksempel være med et familiemedlem, en kollega eller en kunde – hvem som helst, du interagerer med. Eller måske du er kommet til at sige ord, du senere fortrød, som reaktion på følelser du ikke kunne kontrollere?

Det indrømmer jeg gerne, at jeg er kommet til før i tiden. Men nu håndterer jeg min omverden anderledes. Nu benytter jeg mig af noget, jeg kalder ”fem minutters-reglen” – et simpelt værktøj, jeg har udviklet efter at have stiftet bekendtskab med mindfulness. Jeg udviklede det efter at have indset, at jeg har mulighed for at forme, hvordan jeg selv, og andre, vil have det om fem minutter, når vi er del af en potentielt svær samtale. Værktøjet har i høj grad bidraget til mit velbefindende og min glæde ved livet.

 

En hurtig introduktion til din hjerne

Lad mig først give dig lidt baggrundsviden om, hvorfor fem minutters-reglen fungerer. 

Der er to dele af din hjerne, du er nødt til at kende for at forstå, hvorfor reglen virker. Den første del er den følelsesmæssige del af hjernen – din amygdala, også kendt som mandelkernen. Det er denne del af din hjerne, der reagerer hurtigt uden at tænke, eksempelvis via en kæmp- eller flygtreaktion, når du udsættes for ”fare”. I din dagligdag opstår der ”fare”, når kommentarer eller diskussioner får din følelsesmæssige temperatur til at stige. Du bliver uenig, irriteret eller måske endda såret af en kommentar, du hører. Når du er del af en samtale, der udløser disse reaktioner, begynder din amygdala at kæmpe tilbage med ”verbale slag”. Du reagerer – med det samme – uden at tænke. Samtalen bliver ubehagelig, måske endda ophedet. Du siger ting, som du kan komme til at fortryde. Nogle gange kan denne reaktion ødelægge relationer permanent.

Den anden del af din hjerne, du skal kende, er den rationelt tænkende del af hjernen – din præfrontale cortex. Denne del af hjernen hjælper dig med at kontrollere dine impulser og følelsesmæssige reaktioner. Den præfrontale cortex hjælper dig med at reagere rationelt på de ”følelsesmæssige farer”, du udsættes for.

Det tager omkring seks sekunder for din rationelle hjerne at bearbejde og reagere på den ”farlige” situation. Derfor er øvelsen at reagere med din rationelle hjerne i stedet for din følelsesmæssige hjerne. Det er her, fem minutters-reglen kommer ind i billedet.

Relaterede artikler og podcasts

Sådan bruges fem minutters-reglen

I en af de førnævnte situationer er det første skridt at trykke på din interne pauseknap. Det vil sige: Stop, tag en dyb indånding og ånd langsomt ud. Prøv at gøre det nu. Spørg derefter dig selv, hvor du vil være henne om fem minutter. Alt dette – pausen, den dybe indånding og spørgsmålet om, hvor du vil være om fem minutter – vil tage omkring seks sekunder. Folk vil ikke bemærke, at du gør det. Til sidst skal du tage stilling til, hvordan du vil reagere. Måske vælger du at være stille og lade den anden person tale. Du kunne også stille opfølgende spørgsmål for at forstå den anden persons synspunkt, så de føler, at du lytter til dem. Andre gange vælger du måske at være stille og gå væk.

Før i tiden har både jeg selv og andre måttet gå væk fra en samtale, hvor jeg eller de har følt sig såret som følge af en reaktion, der var bestemt af amygdalaen. Denne følelse har til tider kunnet være i lang tid! Men nu, hvor jeg bruger fem minutters-reglen, føler jeg mig i stand til at komme igennem den samme type samtale, men stadig være et godt sted følelsesmæssigt fem minutter senere. Reglen er et glimrende værktøj til at få et følelsesmæssigt positivt arbejds- og privatliv.

Hvis du er leder, vil denne enkle regel gøre dig i stand til at påvirke og fungere som leder på mere effektiv vis. Hvis du arbejder i et team, vil reglen gøre dig i stand til at præstere bedre og mere harmonisk sammen med resten af dit team. Du kan med fordel også lære dine medarbejdere at bruge reglen, når de snakker med ”svære” kunder.

Derudover vil reglen også hjælpe dig til at få et gladere, mere harmonisk og berigende følelsesliv med din familie og dine venner.

Brug de næste 21 dage til at gøre fem minutters-reglen til en del af din dagligdag. Øv dig i at pause, tage dybe åndedrag, stil uddybende spørgsmål og først derefter reagere, når du har potentielt svære diskussioner med andre. Til sidst vil det sidde på rygraden.

Når du har mestret denne proces, vil du have implementeret et af principperne bag mindfulness – mindful lytning.

Gratis rådgivningHvordan kan vi hjælpe dig?

Vores rådgivere og eksperter indenfor vejledning i kurser sidder klar til at hjælper med at finde de helt rigtige kurser og uddannelser for dig/jer – helt uforpligtende. Ring til os på tlf. 70101201 eller udfyld kontaktformularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt.