Hent vores kursuskalender

Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.

Kurven

Fra viljestyrke til villestyrke

Jens Dalgaard, Adm. direktør, TACK International
2 min.
20.04.2020

Gennem hele livet kan vi alle komme ud for at tilegne os dårlige vaner og adfærdsmønstre, arbejdsrutiner eller andet som hæmmer vores indsats eller præstation. Selvom vi er bevidste om, at vi ønsker at ændre dem, er det dog ikke altid lige let. Du får her 5 gode råd til, hvordan du succesfuldt planlægger forandringerne i dig selv eller den situation, du befinder dig i.


1. Beskriv

Først og fremmest er du nødt til at beskrive og begrunde forandringen, du gerne vil skabe, for at kunne give andre indblik i dine tanker. Beskriv præcist og konkret, hvad du gerne vil ændre, og hvad du søger at opnå herigennem. Gør din kommunikation endnu tydeligere og mere overbevisende ved at skabe billeder i din kommunikation af, hvordan tingene vil blive, hvis forandringerne bliver gennemført. Det kunne eksempelvis være, hvad der vil blive nemmere eller mere værdiskabende for hvem og hvordan.

 

2. Definér

Hernæst bør du definere, hvad der skal til, for at forandringen kan gennemføres. Der kan være mange nødvendige hensyn at tage i denne forbindelse, så vær sikker på at du fyldestgørende beskriver i detaljer hvilke handlinger, initiativer eller aktiviteter forandringen vil kræve. Hvordan skal forandringen helt overordnet ske, og hvad skal således gøres og hvornår?

 

3. Skab

Nu hvor du har klarlagt hvilke initiativer, der skal gennemføres, er det nødvendigt at se nærmere på tidsplanen for initiativet. Skab i denne forbindelse en klar og utvetydig tidsplan, som indbefatter alle initiativets målsætninger – både mål og delmål. Det er desuden vigtigt, at du igennem formuleringen af målsætningerne gør dem både specifikke, målbare, attraktive, realistiske og tidsbegrænsede, hvilket tager udgangspunkt i SMART-modellen.

 

Artiklen fortsættes herunder.

Relaterede artikler og podcasts

4. Analysér

Visse elementer i dit initiativ vil antageligt være mere følsomme overfor fejl end andre, og det er således vigtigt, at du identificerer, hvor eventuelle fejl kan opstå. Analysér derfor hvad der potentielt kan blive til faldgruber, som vil hindre eller hæmme initiativet i løbet af dets levetid. Forestil dig hernæst hvad der kan gå galt, og udform herudfra instruktioner til hvordan du retter op på fejlen og kommer hurtigt tilbage på rette spor.


5. Informér

Endelig bør du informere dine relevante interessenter om din plan, så de alle får lejlighed til at danne sig en mening om dit initiativ (hvis i arbejdssammenhæng) og muligvis komme med yderligere input hertil. Som et motiverende element for din gennemførsel af initiativet kan du med fordel vælge en makker og aftale med vedkommende, hvordan dine succeser senere skal fejres, hvilket kan have en motiverende effekt i forhold til opfyldelsen af målsætningen.

For at kunne gennemføre forandringer i dit liv eller virke hensigtsmæssigt, er det vigtigt først at have planlægningen på plads. Det kræver, at du har en velovervejet tilgang til din planlægning, hvilket den beskrevne formel bestående af 5 gode råd søger at give dig. Når først forarbejdet er gjort, vil din senere implementering blive meget nemmere - held og lykke!

af Jens Dalgaard

Adm. direktør hos TACK 

 

Relaterede kurser

Gratis rådgivningHvordan kan vi hjælpe dig?

Vores rådgivere og eksperter indenfor vejledning i kurser sidder klar til at hjælper med at finde de helt rigtige kurser og uddannelser for dig/jer – helt uforpligtende. Ring til os på tlf. 70101201 eller udfyld kontaktformularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt.