Hent vores kursuskalender

Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.

Kurven

Gør den negative indstilling til et aktiv

Jens Dalgaard, Adm. direktør hos TACK International
3 min.
23.06.2020

Har du ligesom mange andre tidligere hørt, at en negativ indstilling altid er ødelæggende for både din arbejdsindsats, -motivation og -præstation? Det er ganske vist også delvist sandt, at en negativ indstilling kan blive en klods om benet på dig, der bliver tungere og tungere, indtil den trækker dig ned. Det er dog kun, hvis du ikke forstår af udnytte den negative indstilling rigtigt. En negativ indstilling kan faktisk bruges konstruktivt og være med til at gøre dig mere bevidst om visse forhold, som vi i det følgende vil stille skarpt på.


1. ”VI SKULLE HAVE GJORT”

Når vi tænker muligheder og fortid - Gentænk i de nye vilkår, og find de ting, der kan gøres nu

En negativ indstilling kan komme til udtryk på mange måder; eksempelvis i din ærgrelse over, at du tidligere har gjort noget, som du nu opfatter som forkert. Særligt hvis du når til erkendelsen, at ”vi skulle have gjort A, B og C i stedet for”, er du i fare for at påvirke dig selv negativt. Men hvad end det var, I skulle have gjort anderledes, tænker du her i alternativer og muligheder, hvilket er konstruktivt. Dit fokus ligger dog stadig i fortiden, som du alligevel ikke kan gøre noget ved, så du kan med fordel i stedet fokusere på fremtiden, som du endnu har mulighed for at influere. Det er hér, det store potentielle udbytte ligger, hvis du lykkes med at afklare, hvordan I skal agere fremadrettet. Gentænk derfor jeres indsats indenfor rammerne af de nye, gældende vilkår, og find frem til de handlinger, I kan foretage med det samme.


2. ”DET HAR VI PRØVET”

Når vi tænker begrænsninger og fortid - Prioritér gamle forsøg, og skab nye muligheder med gode planer

En anden måde, den negative indstilling kan komme til udtryk på, er, når du tænker, ”det har vi prøvet”. Den tanke kan ofte være med til at lægge bånd på dig og have en begrænsende effekt på dine idéer såvel som dit generelle tankemønster, da du kommer til at fokusere på alle de ting, som, du forestiller dig, ikke kan lade sig gøre, da du allerede har prøvet dem på et tidligere tidspunkt.
Du kan dog vende det til noget konstruktivt og positivt ved at prioritere gamle forsøg og analysere hvilke dele, der fungerede, og hvilke der ikke fungerede. Verden forandrer sig hele tiden, så du kan potentielt godt lykkes med noget under de nye, gældende vilkår, som tidligere fejlede under de gamle vilkår. Vær derfor bevidst om, at du sørger for at tænke dine tidligere forsøg og erfaringer ind i den nutidige verden, og skab herved nye muligheder med gode planer.

 

Artiklen fortsættes herunder.

Relaterede artikler og podcasts

3. ”DET KOMMER ALDRIG TIL AT GÅ”

Når vi tænker begrænsninger og fremtid - Analysér udsagnet grundigt, og skab sund sikkerhed i det, du gør

Den negative indstillings farligste faldgrube er, når du kommer til at tænke, ”det kommer aldrig til at gå”. Det medfører, at du begrænser dig selv ved at gøre dig antagelser om, hvad der ikke vil lykkes, på trods af at du ingen viden eller erfaring har at underbygge disse antagelser med. Nogle gange kan du have overbevisninger, som alene bygger på en mavefornemmelse og ikke fakta, og disse overbevisninger er ikke pålidelige. Når det forekommer, så analysér og dissekér grundigt selve dit udsagn om, hvad der aldrig kommer til at gå; fastlæg, hvad du er henholdsvis sikker og usikker på, og skab en sund sikkerhed i det, du har tænkt dig at gøre fremover.

Tænk muligheder og fremtid - tro på det, du gør, og pas på de negative selvopfyldende profetier

Hvis du forstår at tæmme dine mentale impulser og bruge dine tanker rigtigt, kan du gøre din negative indstilling til et værdifuldt aktiv, som løbende kan komme dig til gode. Tænk i muligheder og på fremtiden, så du altid kan vælge den bedste sti at betræde, selv hvis du har flere muligheder. Tro samtidig på det, du gør, så du undgår at gøre dine betænkeligheder til selvopfyldende profetier, som hæmmer dig på flere måder.

af Jens Dalgaard

Adm. direktør hos TACK 

 

Relaterede kurser

Gratis rådgivningHvordan kan vi hjælpe dig?

Vores rådgivere og eksperter indenfor vejledning i kurser sidder klar til at hjælper med at finde de helt rigtige kurser og uddannelser for dig/jer – helt uforpligtende. Ring til os på tlf. 70101201 eller udfyld kontaktformularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt.