Kurven
Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.
Kurven
Aktiv lytning er en disciplin som alle vil have gavn af at dyrke. Det er evnen og lysten til at forstå, hvilke tanker og følelser, der ligger bag, hvad andre siger. Du skal ikke bare høre deres ord, men få en reel forståelse for, hvad deres intentioner er.
Det handler ikke om ikke at tale, men at lade den anden person være i fokus, ikke at afbryde og spørge nysgerrigt ind når tid er. Det sker ikke af sig selv, men er noget du i alle situationer skal være opmærksom på at gøre.
Der findes mange gode værktøjer og øvelser, du kan bruge for at træne din lytteevne. I denne artikel har jeg samlet nogle af de bedste teorier og modeller, vi bruger i vores undervisning i TACK, så du kan blive klædt bedst muligt på til at lytte aktivt og blive endnu bedre til at kommunikere.
Personer, der ikke bruger aktiv lytning, misser en masse god information og har en tendens til at blive opfattet negativt af andre. Måske kender du dem, som hver gang nogen taler, nærmest snapper efter vejret for selv at komme på banen? Dem, som decideret afbryder? Eller dem, som hurtigt fortæller om, hvor mange gange de selv har oplevet noget lignende?
Hvis du mestrer aktiv lytning, er du det modsatte af denne type person, og det er der mange fordele ved:
Du husker måske det gamle eventyr, der begynder med, at en høne taber en enkelt fjer og ender med, at rygtet går på, at fem høns med vilje har plukket alle deres fjer af for at imponere en hane - og ovenikøbet er døde af det. Eventyrets morale er, at man ikke skal løbe med sladder, men det er også et udtryk for, at ingen i fortællerækken har lyttet efter, men har været mere optagede af at fortælle en ”god historie” frem for sandheden.
Med aktiv lytning undgår du, at en fjer bliver til fem høns, men bliver ved med at være en fjer.
Artiklen fortsætter herunder.
Overordnet set handler aktiv lytning først og fremmest om at tage en beslutning om, at du vil gøre det.
Her er først 5 råd til, hvad du skal gøre, og efterfølgende får du 3 øvelser, som du og dine kollegaer eller medarbejdere kan bruge til at træne jeres aktive lytning.
Når du skal forstå et andet menneske, er det ikke nok, at du er fysisk til stede. Du skal være der mentalt og fuldt ud. Så fjern distraherende elementer, så du har mulighed for at være fuldt opmærksom på den, du sidder overfor. Du skal demonstrere interesse og det gør du bedst uden at skæve til mobilen eller andre ting.
Der er også risiko for at miste fokus, hvis du har andre opgaver, der ånder dig i nakken. Her vil det være fristende at nikke forstående for at komme videre med de andre gøremål, men fokus kræver, at du dedikerer din tid og opmærksomhed og ikke er mentalt på vej et andet sted hen.
Vær neutral i dit udgangspunkt og bliv ved med at være det hele samtalen igennem. Du skal forstå, hvad den anden mener og ikke lægge dit eget filter af forudindtagethed (bias) ned over kommunikationen.
Dette kan både være en udfordring, hvis vedkommende du taler med, er en ny relation – en ny kollega eller medarbejder - der har givet et dårligt førstehåndsindtryk, for det indtryk skal de fleste kæmpe med at ryste af sig. Og hvis du kender vedkommende, du taler med i forvejen, kan du have tendens til at lade dine erfaringer med personen påvirke den måde, du går til samtalen på.
Tanker om holdninger og mulige svar på det, der bliver sagt, skal du skyde fra dig og lade den anden få lov at få sit budskab ud.
Hvis du skal opnå det bedst mulige resultat med din kommunikation og få den, du taler med til at slappe af og føle sig tryg og hørt, skal du lade være med at afbryde.
Det kan også være fristende, hurtigt at komme med løsninger, fordi du er overbevist om, at du har forstået problemet og dermed kan spare en masse tid, men du ved ikke, hvad du ikke ved, så stop op og lad tålmodet sejre.
Husk at dit kropssprog spiller en stor rolle i din udstråling, så du skal være opmærksom på, at du ikke med den udstråler noget forkert. Fx kan korslagte arm, vippen med benet eller en lad attitude modsige din hensigt med at være engageret i den andens fortælling. Sørg for at have et kropssprog, der understreger din interesse med øjenkontakt, smil og anerkende gestikulationer som nik.
Når du bruger aktiv lytning, betyder det ikke, at du skal lime læberne sammen og være bomstille. Du skal selvfølgelig, som tidligere nævnt, lade den anden tale ud, men når der kommer en oplagt mulighed, skal du spørge ind til de ting, som den anden beretter. Her er det en god idé at bruge en god spørgeteknik - de åbne spørgsmål dvs. hv- spørgsmålene: hvem, hvad, hvor og hvordan.
”Hvorfor” kan I nogles øjne have en anklagende klang, så du kan med fordel ændre ”hvorfor” til ”hvad er årsagen til”. Med gode åbne spørgsmål, får du flere informationer og vinkler på det, den anden siger og du får en endnu bedre grobund for reelt at forstå dem.
At forstå andre mennesker kræver, at man træner og bruger forskellige teknikker. Vi er alle forskellige, så her får du nogle øvelser, der træner din aktive lytning.
Hver øvelse fokuserer på forskellige aspekter i at blive bedre til at lytte aktivt. Øvelserne er meget enkle og har hvert sit formål, men de vil hver især udvikle dine kompetencer og styrke din kommunikationsfærdigheder.
Formål med øvelsen er: at styrke evnen til at fokusere og opsummere præcist.
Formål med øvelsen er: at træne tålmodighed og forståelse.
Formål med øvelsen er: at lytte både efter fakta og følelser.
Du kan også få mere viden om forståelse af andre mennesker i min TACK TALKS-podcastepisode om mentalisering.
Afhængig af din rolle i virksomheden, har vi i TACK flere kurser og uddannelser, der berører emnet. Du kan se mere under salg, ledelse og personlig udvikling, og du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har behov for rådgivning i forhold til, hvad der er det rigtige for dig.