Hent vores kursuskalender 2024

Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.

Kurven

Kollegaskab er værd at have

Jens Dalgaard, Adm. direktør hos TACK International
2 min.
20.05.2009

Som ledere kan vi ikke tvinge vores medarbejdere til venskab, men vi kan skabe fundamentet for et godt kollegaskab. Og hvad er så “kollegaskab”? Det står ikke i nogen ordbog, men for mig er det: Et positivt forhold mellem mennesker, der har arbejdsplads til fælles.

Vi skal tænke i de baner, fordi virksomhedens velfærd er vores ansvar, og den velfærd afhænger i høj grad af forholdet mellem kollegerne i virksomheden. Hvor folk har det godt sammen, går alting meget nemmere. Det er grundlaget for en sund virksomhedskultur byggende på gensidig tillid og hjælp.

I tider med utryghed på arbejdsmarkedet, lurende konkurser, stigende ledighed og frygt for fyringer er det tid at være opmærksom på, om kollegaskabet er i fare. Usikkerhed om jobs kan skabe misstemning. Så dækker medarbejderne sig af, løber ingen unødvendig risiko. I værste fald bliver den hjælpende hånd byttet ud med en kniv i ryggen.

Det er farligt! En virksomhedskultur, der forandrer sig i den retning, vil begynde at producere vigende kvalitet, dårlige resultater og medarbejderflugt i et selvforstærkende kredsløb.

Det er lederens opgave at se faresignalerne og at gribe ind i tide. Der er en række ting, man kan arbejde med som leder.

Kommunikation: Tænk over, om alle ved, hvilke mål der skal realiseres. Sig, hvad du selv tænker: Hvad du vil, og hvad du tror på. Sørg for at fortælle, hvad status er i virksomheden. Gør det gerne med et smil, og dyrk i det hele taget “firmasmilet” - den gode historie, glæden over noget, der er lykkedes, venligheden i hverdagen.

 

Ansvarlighed: Demonstrer, at ansvaret for, at ting lykkes, er en fælles opgave. “Det er min virksomhed, mit job, mit ansvar” - gælder for alle. Fremhæv gode ideer, prøv dem af og beløn de bedste.

 

Organisation: Sæt folk rigtigt sammen, så deres kompetencer og adfærd matcher hinanden. Det giver grobund for gensidig hjælp. Vis i praksis, at alle i virksomheden er vigtige og alt arbejde, der udføres, har betydning. Se konflikterne og sørg for at få dem løst, så de ikke kommer igen. Og husk at sociale aktiviteter, både planlagte og spontane, modvirker konflikter.

 

Og sidst, men bestemt ikke mindst: Tænk på dig selv som kollega og en del af fællesskabet. “No man is an island.” Ingen skal føle sig alene og din holdning som leder er et forbillede i virksomheden.

af Jens Dalgaard

Adm. direktør hos TACK 

 

Relaterede podcasts

Gratis rådgivningHvordan kan vi hjælpe dig?

Vores rådgivere og eksperter indenfor vejledning i kurser sidder klar til at hjælper med at finde de helt rigtige kurser og uddannelser for dig/jer – helt uforpligtende. Ring til os på tlf. 70101201 eller udfyld kontaktformularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt.