Hent vores kursuskalender

Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.

Kurven

Konsulenter coacher kirken

Berlingske
3 min.
08.04.2011

Artikel fra Berlingske

Menighedsrådene på Lolland-Falster skal coaches af et konsulentfirma. Opgaven er at få flere aktive medlemmer i rådene og skabe opmærksomhed om det kristne budskab.

Hvad vil du helst bruge din søndag eftermiddag på: Lidt bold med seniorerne i den lokale sportsklub eller en kop kaffe med menighedsrådet? Stadig færre vælger det sidste. Der skal ellers bruges omkring 10.000 par hænder i arbejdet - et kæmpe tal i tider med stadig færre om kirkekaffen.

Lolland-Falster gør noget ved sagen. Danmarks mindste stift vil sætte valget af nye menighedsråd næste år på alles læber. Og man har i den anledning gjort noget, ingen har gjort før: Stiftet har slået sig sammen med kommunikationsbureauet TACK oppe fra København og allieret sig med konsulenter som bureauets egen Carsten Lund Madsen og en tidligere
rockmusiker Jesper Wagner. De to verdner har indkaldt til første fællesmøde på mandag.

Formålet på den korte bane: At finde flere og mere aktive medlemmer til menighedsrådene.

Formålet på den lange bane: At sætte megafon på det kristne budskab.

Kan tro og moderne management overhovedet finde hinanden? »Helt klart. Vi mødtes, og sød musik opstod,« siger Carsten Lund Madsen fra TACK til Berlingske.

»Biskoppen blev vældig inspireret af de ideer, vi kom med. Altså ideerne fra det private erhvervsliv. Folkekirken kan sagtens bruge de værktøjer, der er hverdag i ethvert københavnsk konsulentfirma.« Baggrunden er ellers dyster nok. En københavnsk domprovst regnede på de tørre tal for nylig: Hvis udviklingen fortsætter som nu, vil der ikke være én eneste kristen tilbage i hovedstaden om 59 år.

»For når folk ikke døber deres børn, bliver børnenes børn heller ikke døbt - og pludselig er der ingen medlemmer af Folkekirken tilbage,« siger Carsten Lund Madsen.

Den københavnske konsulent har ikke selv noget tæt forhold til det folkekirkelige. Altså lige på nær ved juletid og slige lejligheder.

Hans blik på huset er rent professionelt.

»Og problemet set udefra handler om kirkens præsentation af varerne. Hvis kirken var en butik, så skulle man gøre mere ud af de nærmeste frugter. Jeg selv er lidt loren ved ordet salg i den sammenhæng. Men man skal også kalde en skovl for en skovl sommetider.
Så jo: Kirken skal simpelthen sælge budskaberne bedre,« siger konsulenten.

Hvad kan I helt konkret bidrage med? »Det handler om netværk. Og det handler om redskaber. Hvordan kontakter man direktøren for byens største virksomhed og beder ham stille op? Vi giver kirkens folk nogle værktøjer - så de igen kan gå ud og fortælle lokalområdet om værdien ved at være aktiv.« Mange ser jo ellers ikke menighedsrådet som et oplagt sted.

»Netop. Folk kender ikke mulighederne. Men hvis en ung handelselev gerne vil have noget erhvervserfaring omkring arbejdet i en bestyrelse, så er menighedsrådet faktisk alle tiders begyndelse.« Pilotprojektets deltagere på mandag vil være biskoppen, provsterne, omkring ti præster samt menighedsrådsformænd og menige medlemmer. Omkring et halvt hundrede i alt.

 

Artiklen fortsættes herunder.

Relaterede artikler og podcasts

Foregangsstift

At det nye initiativ skulle se dagens lys på netop Lolland og Falster er ikke overraskende.
Det lille stift har flere gange gået foran i Folkekirkens arbejde for flere medlemmer. Senest med projektet Fyld Danmarks Kirker forrige år. Det initiativ fødte faktisk ideen om management i menighedsrådene, siger Steen Skovsgaard - stiftets biskop og dermed den øverste ansvarlige for projektet. »Bureauet henvendte sig i forbindelse med det projekt. Resultatet blev, at menighedsrådet var det helt rigtige forum«, siger Steen Skovsgaard.

»For vi vil jo gerne have menighedsråd med en god sammensætning. Et råd med engagerede og kompetente mennesker. Menighedsrådet er faktisk et sted med masser af indflydelse på mange ting - og dét skal folk have øjnene op for.« Og enkelte medlemmer synes ikke, det er at lukke mørkets kræfter ind? »Det med managementsproget føles måske nok lidt fremmed i begyndelsen. Men vi har jo nogle budskaber i kirken. Og hvis man har budskaber, vil man også gerne have dem ud.«.

 

Fakta:

Menighed med råd og dåd

Landet har i øjeblikket 1.935 menighedsråd med seks til 15 medlemmer i hvert råd.

Rådet refererer til sognets præster, provster og biskoppen. Det er blandt andet arbejdsgiver for alle ansatte på nær præsten og ansvarligt for kirkens fysiske rammer Medlemmerne vælges direkte af sognets indbyggere. Næsten ni ud af ti menighedsråd i Danmark er sat sammen ved fredsvalg - fordi der kun lige var kandidater nok.

Nye medlemmer erklærer »på ære og samvittighed at ville udføre det mig betroede hverv i troskab mod den danske evangelisk-lutherske folkekirke«.

Gratis rådgivningHvordan kan vi hjælpe dig?

Vores rådgivere og eksperter indenfor vejledning i kurser sidder klar til at hjælper med at finde de helt rigtige kurser og uddannelser for dig/jer – helt uforpligtende. Ring til os på tlf. 70101201 eller udfyld kontaktformularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt.