Change management og forandringsledelse
Der findes mange forskellige bud på en definition af forandringsledelse. Hos TACK ser vi det som planlægningen og koordineringen af en struktureret og kontrolleret omstillingsproces fra tilstand A til B med det formål at skabe vedvarende forandringer i en organisation.
Potentielle forhindringer, der måtte opstå for denne omstillingsproces, er i høj grad drevet af menneskelige faktorer, som skaber modstand over for forandringerne. Nogle gange vil de ske som et produkt af logiske, rationelle, faktuelle og objektive hensyn eller argumenter, mens det i andre tilfælde vil drives af en irrationel frygt for forandringer og vaneændringer. Det er derfor vigtigt, at du altid vurderer og adresserer den modstand, som forandringsprojektet måtte afføde, da du ikke vil kende belægget for modstanden, før du har undersøgt det nærmere.
Når modstanden er blevet analyseret, bør du hernæst fokusere på, hvorledes modstanden bliver adresseret. Du bevæger dig på en knivsæg, når du først begynder at kommunikere om modstanden imod forandringerne, da dine ord vil blive gransket nøje, og visse medarbejdere opsøger måske ligefrem konfrontationen med dig. Du må derfor veje dine ord på en guldvægt, hvis du skal gøre dig forhåbninger om at skabe opbakning til forandringerne blandt medarbejderne i en given virksomhed, og en stor del af opgaven i forandringsprojektet er således også at ”sælge” idéen til medarbejderne, samtidig med du adresserer deres bekymringer.
Hvad enten du således arbejder med forandringer i større organisationer, eller du bare søger at omstrukturere en enkeltstående afdeling, vil du med et kursus forandringsledelse kunne få stor gavn af et ordentligt teoretisk fundament, som du kan relatere til de konkrete problemstillinger, du måtte opleve i dit eget forandringsprojekt.