Hent vores kursuskalender 2024

Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.

Kurven

Ledelse uden KPIer I Jens Dalgaard

Ledelse uden KPIer I Jens Dalgaard
26 min.
29.09.2021

I de seneste 10 år er KPI’er blevet et buzzword inden for moderne ledelse. Men giver det glade og motiverede medarbejdere at jage dags- uge- og månedsmål? Og fremmer det virksomhedens samlede effektivitet? Det kan du blive klogere på i denne episode af TACK TALKS, der handler om at undersøge, hvordan man bedst leder nutidens og fremtidens medarbejdere.

 

Der skal være mening med arbejdet

Når man skal lede et team af medarbejdere, så er det vigtigt, at alle ved, hvad de skal og kan se en større mening med arbejdet. Til det formål er det vigtigt at have opstillede mål og nogle værdier, som medarbejderne kan spejle sig i og identificere sig med. KPI’er var og er et stærkt ledelsesværktøj i den sammenhæng, men vi skal passe på, at det ikke bliver KPI’erne, der styrer det hele, og at det bliver en jagt på at nå KPI’erne for deres egen skyld.

 

Her i episoden møder du igen TACKs Administrerende direktør, Jens Dalgaard, der har arbejdet med ledelse i over 20 år og igennem årene har arbejdet med hundredvis af danske virksomheder. Han mener bl.a., at det er vigtigt, vi stadig arbejder med mål, så alle medarbejdere ved, hvilken retning vi går i, men at der skal mere til end eksempelvis time- eller salgsmål. Vi skal ind og forstå det enkelte menneske og sikre, at den motivation, vi leverer, er individuel. Det er forskelligt, hvad der motiverer folk og skaber mening for dem i deres arbejde, og her kan for mange KPI’er – specielt dem, der ikke understøtter virksomhedens samlede mål og mission – i stedet have en række negative konsekvenser.

 

Negative konsekvenser

Ifølge Jens, kan for mange KPI’er være direkte demotiverende for medarbejderen, fordi det bliver et arbejde alene at nå de tal, KPI’erne ber’ om - frem for at løse de konkrete arbejdsopgaver, medarbejderen har til daglig. For meget tid går med registrering, kontrol og opfølgning, og så kan det være med til at fjerne det holistiske billede ved ledelse af den enkelte medarbejder.

Jagten på KPI’er alene kan også fratage den leder, der har opgaven, sit reelle fokus. Det bliver nemt management i stedet for leadership, og hvis det blot handler om kontrol, kan man i dag sætte en computer til at gøre arbejdet – det behøver man ikke en leder til. KPI’erne siger f.eks. ikke noget om, hvordan den enkelte medarbejder har det, eller hvor motiverede og engagerede, de er for at løse deres arbejdsopgaver.   

 
Fremtidens ledelse

I stedet bør man ifølge Jens lægge sit fokus anderledes, hvis man vil fastholde dygtige medarbejdere i fremtiden. Det er fint med struktur, systemer og teknologi, der kan være med til at understøtte måden, vi arbejder på, men det er vigtigt, at ledelsesformen bliver individuelt tilpasset den enkelte medarbejder. Ledelse i dag bør være meget mere 1-1, og det er afgørende vigtigt, at man løbende rammer det enkelte menneske og sørger for at motivere dem, dér hvor de er. Lederen bør følge med, både arbejdsmæssigt og privat, så man i fællesskab kan håndtere de udfordringer, som medarbejderen har. Det kan man gøre ikke gøre alene via KPI’er, men de kan bruges til at se, om vi når det, vi skal, uden at vi behøver at bruge for meget tid på det. Medarbejderne motiveres af at vide, hvad de skal og få anerkendelse og tilbagemelding på det, de har lavet. Og de skal vide, at ledelsen hjælper om nødvendigt. Det behøver ikke drives af KPI’er men handler om nærhed, og om at lederne bør fokusere på at komme ud og støtte medarbejderne og være til rådighed for sparring og støtte.

 

Bliv meget klogere på moderne ledelse her i episoden, hvor du også får Jens’ 6 gode råd til ledelse uden KPI’er.

Relaterede podcasts

Relaterede kurser

Gratis rådgivningHvordan kan vi hjælpe dig?

Vores rådgivere og eksperter indenfor vejledning i kurser sidder klar til at hjælper med at finde de helt rigtige kurser og uddannelser for dig/jer – helt uforpligtende. Ring til os på tlf. 70101201 eller udfyld kontaktformularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt.