Gør den negative indstilling til et aktiv - brug dine tanker rigtigt

Har du ligesom mange andre tidligere hørt, at en negativ indstilling altid er ødelæggende for både din arbejdsindsats, -motivation og -præstation? Det er ganske vist også delvist sandt, at en negativ indstilling kan blive en hæmsko; en klods om benet på dig, der bliver tungere og tungere, indtil den trækker dig ned. Det er dog kun, hvis du ikke forstår af udnytte den negative indstilling rigtigt. En negativ indstilling kan faktisk bruges konstruktivt og være med til at gøre dig mere bevidst om visse forhold, som vi i det følgende vil stille skarpt på.

1. ”VI SKULLE HAVE GJORT”


- Når vi tænker muligheder og fortid - Gentænk i de nye vilkår, og find de ting, der kan gøres nu


En negativ indstilling kan komme til udtryk i mange forskellige henseender; eksempelvis i din ærgrelse over, at du tidligere har gjort noget, som du nu opfatter som forkert. Særligt når du når til erkendelsen om, at ”vi skulle have gjort A, B og C i stedet for”, er du i fare for at påvirke dig selv negativt, men hvad end det var, I skulle have gjort anderledes, så tænker du her i alternativer og muligheder, hvilket er konstruktivt. Dit fokus ligger dog stadig i fortiden, som du alligevel ikke kan gøre noget ved, så du kan med fordel i stedet fokusere på fremtiden, som du endnu har mulighed for at influere. Det er hér, det store potentielle udbytte ligger, hvis du lykkes med at afklare, hvordan I skal agere fremadrettet. Gentænk dermed jeres indsats inden for rammerne af de nye, gældende vilkår, og find frem til de ting, som I kan gøre med det samme.

2. ”DET HAR VI PRØVET”


- Når vi tænker begrænsninger og fortid - Prioritér gamle forsøg, og skab nye muligheder med gode planer


En anden måde, den negative indstilling kan komme til udtryk på, er, når du tænker, ”det har vi prøvet”. Det kan ofte være med til at lægge bånd på dig og have en begrænsende effekt på dine idéer såvel som dit generelle tankemønster, da du kommer til at fokusere på alle de ting, som, du forestiller dig, ikke kan lade sig gøre, siden du allerede har prøvet dem på et tidligere tidspunkt.
Du kan dog vende det til noget konstruktivt og positivt ved at prioritere gamle forsøg og analysere hvilke dele, der fungerede, og hvilke der ikke fungerede. Verden forandrer sig hele tiden, så du kan potentielt godt lykkes med noget under de nye, gældende vilkår, som tidligere fejlede under de gamle vilkår. Vær derfor bevidst om, at du sørger for at tænke dine tidligere forsøg og erfaringer ind i den nutidige verden, og skab herved nye muligheder med gode planer.

3. ”DET KOMMER ALDRIG TIL AT GÅ”


- Når vi tænker begrænsninger og fremtid - Analysér udsagnet grundigt, og skab sund sikkerhed i det, du gør


Den negative indstillings farligste faldgrube er, når du kommer til at tænke, ”det kommer aldrig til at gå”. Det medfører, at du begrænser dig selv ved at gøre dig antagelser om, hvad der ikke vil lykkes, på trods af at du ingen viden eller erfaring har at underbygge disse antagelser med. Nogle gange kan du have overbevisninger, som alene bygger på en mavefornemmelse og ikke fakta, og disse overbevisninger er ikke pålidelige. Når det forekommer, så analysér og dissekér grundigt selve dit udsagn om, hvad der aldrig kommer til at gå; fastlæg, hvad du er henholdsvis sikker og usikker på, og skab en sund sikkerhed i det, du har tænkt dig at gøre fremover.

Tænk muligheder og fremtid - tro på det, du gør, og pas på de negative selvopfyldende profetier

Hvis du forstår at tæmme dine mentale impulser og bruge dine tanker rigtigt, kan du gøre din negative indstilling til et værdifuldt aktiv, som løbende kan komme dig til gode. Tænk i muligheder og på fremtiden, så du altid kan vælge den bedste sti at betræde; selv hvis du har flere muligheder. Tro samtidig på det, du gør, så du undgår at gøre dine betænkeligheder til selvopfyldende profetier, som hæmmer dig på flere måder.

Relaterede artikler


Bestil kursus

Bestilling af TACK’s åbne kurser og uddannelsesforløb


Kontakt

Os på +45 70 10 12 01


Tilmeld nyhedsbrev

Hold dig opdateret med nyheder og inspiration


Bestil materiale

Her kan du bestille inspirationsmateriale


© 2016 TACK International. All rights reserved