Din næste bedste medarbejder – 5 gode råd til fremtidens rekruttering

Af Jens Dalgaard, adm. direktør, TACK International

I det følgende får du 5 gode råd til at finde din næste, bedste medarbejder. De nytilkomne generationer samt presset på arbejdsmarkedet kræver, at vi begynder at tænke rekruttering i en ny kontekst. Vi må ikke ansætte af nød, men skal derimod gøre det af lyst. Rekrutteringen bliver i for høj grad set som en kortsigtet, isoleret opgave, så det er på høje tid, at der kommer nye boller på suppen. Rekruttering skal i stedet gøres til en daglig, løbende proces, da et kontinuerligt arbejde med rekrutteringsprocessen kan influere den eksisterende organisation positivt.

Du får her 5 gode råd til, hvordan du finder din næste bedste medarbejder.

1. Skab et klart billede af medarbejderen, du drømmer om

Først og fremmest bør du danne dig et klart og tydeligt billede af, hvordan din drømmemedarbejder ser ud. Hvilke karakteristikker og evner præger vedkommende, og hvilke prioriteter har du i forhold til ikke bare personens kunnen, men også vedkommendes gøren og laden. Modsætningsvis er der muligvis også nogle bestemte karaktertræk, som du vil klassificere som advarselslamper og dermed vil søge at undgå. Her kan du med fordel evaluere på tidligere ansættelser og se på, om der er et mønster ift. typen af medarbejdere som enten er blevet en stor succes for virksomheden eller det modsatte.


2.Sørg for at alle ved hvorfor, hvem og hvad det er, du/I søger

Du behøver ikke at gemme på hemmeligheden om, hvilken person du næste gang leder efter til organisationen; tværtimod! Det er i både medarbejdernes og organisationens interesse, at du er åben omkring disse forhold, da eksisterende medarbejdere således også kan give deres besyv med. Muligvis har en medarbejder allerede nogle af kompetencerne, du mener at have brug for, eller måske er den rette person til opgaven en del af deres netværk. Det kan også være, at visse medarbejdere vil blive usikre på, om de mon er ved at blive erstattet, hvis de ikke er blevet tilstrækkeligt informeret om rekrutteringsprocessen og dens formål.

3. Ansæt aldrig kun på CV - søg medarbejdere med den rigtige adfærd

Det er en uvane i rekruttering at ansætte folk udelukkende på baggrund af CV’et. CV’et siger ikke alt om individet, og en person med den rette indstilling og et godt drive kan ofte være en endnu bedre investering for virksomheden end en person med de (på papiret) rette kompetencer. Kig derfor ud over CV’et, karakterbeviserne og emblemerne, og se i stedet på adfærden, der driver mennesket bag.

4. Ansæt ikke alene - involvér kompetence og kommende kollegaer

Tidligere har der været en tendens til, at chefen alene tog beslutningen om ansættelse i en given afdeling eller virksomhed, men der er mange fordele ved at inddrage kollegaer og medarbejdere i beslutningsprocessen. For det første er det godt at have flere øjne på sagen, så man ikke overser noget eller ikke får de afklaringer, der er relevante, forud for en ansættelse. Derudover kan det have stor betydning for de interne forhold i virksomheden, at medarbejderne føler sig hørt i forbindelse med rekrutteringen, hvilket ligeledes kan være med til at skabe en bedre og mere positiv indkøringsproces af den nye medarbejder.

5. Ansæt ikke, hvis du ikke er sikker, men tro på chancen

Nogle gange kan man være i tvivl om, hvorvidt en person vil være egnet til en given rolle. Vedkommende har måske den rette uddannelse, de rette kompetencer og har arbejdet de rigtige steder, men du sidder stadig med en sælsom fornemmelse af, at vedkommende bare ikke passer ind hos dig og din organisation. Fejlansættelser kan være en bekostelig affære og det er derfor vigtigt at du føler dig sikker, når du ansætter. Dermed ikke sagt, at man ikke også skal tro på chancen, hvis du har mavefornemmelsen med dig.

God jagt!

Læs andre artikler om samme emne:Bestil kursus

Bestilling af TACK’s åbne kurser og uddannelsesforløb


Kontakt

Os på +45 70 10 12 01


Tilmeld nyhedsbrev

Hold dig opdateret med nyheder og inspiration


Bestil materiale

Her kan du bestille inspirationsmateriale


© 2016 TACK International. All rights reserved