Når ledelse er allerbedst - det autentiske lederskab

Der er ingen tvivl om, at den traditionelle leder gennem årene er blev udfordret på mange punkter. Nye lederegenskaber såsom autenticitet fremhæves ofte som en afgørende faktor for at være en succesfuld leder. Det forventes i højere grad af lederen, at han/hun tør og evner at være sig selv, ægte og ærlig. Vi giver her 5 råd til, hvordan du får succes med ledelse gennem autentisk lederskab.

Sats i rekrutteringen
Tro på mennesket, find dem, der passer til teamet, og gør alle til den bedste version af sig selv. Rekruttering kan være en omfattende og tidskrævende proces, men uhyre vigtig at investere i da det kan blive dyrt at ansætte den forkerte. Ved at bruge tid og ressourcer på at finde den helt rette kandidat med en profil, der passer ind i virksomheden, vil der være større sandsynlighed for, at den nye medarbejder trives og integreres succesfuldt i virksomheden. CV er ikke alt – mennesket bag er mindst lige så vigtigt.

Gør opgaven fælles
Få alle til at se dine ambitioner, tænk sammen stort ud af boksen, og få alles skæve ideer med. Godt lederskab handler nemlig om at forme visioner i fællesskab og forstå alle medarbejdernes vigtige bidrag. De bedste resultater skabes gennem og mellem mennesker, hvorfor du som leder skal skabe et frirum, hvor der er plads til, at medarbejderne kan dele ud af erfaringer, viden og ideer. Samtidig vil fælles opgaveløsninger og involvering give medarbejderne en oplevelse af øget ansvar og dermed en øget engagement og motivation til at bidrage til virksomhedens succes.

Balancer dit venskab
Lær dine medarbejdere rigtigt at kende, følg med i deres liv, og glæd dig på deres vegne. Din interesse og nærværenhed viser, at du som leder er oprigtigt optaget af dine medarbejderes trivsel. Det bidrager til gode relationer mellem dig og dine medarbejdere, som rækker udover den formelle relation. Dog er venskabet en balancegang, da et tæt venskab mellem leder og medarbejder også kan blive problematisk i visse situationer.

Deltag i dit resultat
Vær dygtig til opgaven, så du som leder kan bruge din viden og dine kompetencer til at inspirere til opgaven – løb ved siden af dine medarbejdere og fejrer succeserne som kollega. Det bidrager til en følelse af, at hele virksomheden i fællesskab er lykkes med at løse opgaverne. Som leder udviser du tillid og respekt i forhold til dine medarbejdere og giver dem en tro på, at de bedste resultater opnår gennem fælles indsats. Samtidig vil den enkelte medarbejder føle, at hans/hendes indsats bliver anerkendt og værdsat, hvilket giver ekstra energi, arbejdsglæde, stolthed og ikke mindst et styrket fællesskab.

Vis din skrøbelighed
Fortæl, hvem du er, vær ærlig om, hvad du føler, og vær ikke bange for at anerkende dine fejl. Som leder kan det være vanskeligt at vedblive vores ægte selv, fordi der er en forventning om at skulle leve op til en bestemt lederrolle. Dog har medarbejderne ikke brug for at opleve en leder med en facade, men derimod en leder, som er autentisk og én, som de kan stole på. For at kunne lede bedst muligt er det derfor afgørende, at dine medarbejdere oplever det hele menneske med forskellige dimensioner af sig selv.

Elsk dit job
Hold fast i det du kan lide, skab nye muligheder i det, du gør, og lad dig ikke forstyrre i den, du er. Som leder har du stor fokus på, at dine medarbejdere trives i organisationen, men din egen trivsel og arbejdsglæde har mindst lige så stor betydning for hele arbejdspladsen. For kan du som leder ikke lide dit arbejde, kan det hurtigt smitte af på medarbejderne. Det er derfor altafgørende, at du i rollen som leder hele tiden har en følelse af arbejdsglæde og oplever, at dit arbejde er meningsfuldt. Du skal være dig selv og stole på din intuition – det er dét ,der vil skabe den største succes.

Søger du inspiration til din lederudvikling, så kan du her ser oversigten over dine muligheder.

Bestil kursus

Bestilling af TACK’s åbne kurser og uddannelsesforløb


Kontakt

Os på +45 70 10 12 01


Tilmeld nyhedsbrev

Hold dig opdateret med nyheder og inspiration


Bestil materiale

Her kan du bestille inspirationsmateriale


© 2016 TACK International. All rights reserved