Kurven
Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.
Kurven
De fleste af os kender det. Nytåret nærmer sig, og vi begynder at tænke på, hvad det nye år skal bringe. Alle fra Statsministeren til det lokale fitnesscenter opfordrer os til at gøre status, reflektere og sætte nye mål.
En undersøgelse lavet af Wilke for Avisen.dk viser, at de mest populære nytårsforsæt handler om motion, vægttab og kost – livsstilsændringer, der påvirker dit fysiske velvære. Det er positivt, at vi har så stort fokus på at blive fysisk sundere. Spørgsmålet er så bare om vi holder det eller om vi laver det samme igen til næste år, for at klare samvittigheden. Mange danskere har altså et personligt nytårsforsæt, men hvor mange sætter sig professionelle mål? Tager vi hver især et personligt ansvar for vores professionelle udvikling eller regner vi med, at det ligger hos chefen? På 6. pladsen og med 14% af de adspurgte ligger ønsket om at ”opnå mere med karrieren, for eksempel forfremmelse, jobskifte eller at nå et personligt mål med jobbet”. Jeg vil lade det være op til dig at vurdere, om du synes, at det er mange eller få.
Nytårsforsætter er en vanskelig størrelse, og jeg er personligt mere tilhænger af, at vi løbende ser på både vores private og professionelle mål og ikke lader stå til. Dermed ikke sagt, at nytåret ikke er en glimrende mulighed for at gøre status, men det er ikke nok at gøre én gang om året. Du er nødt til løbende at vurdere om du gør nok, gør det rigtige og på det tidspunkt, der føles rigtigt.
Ambitioner og mål er individuelle, og derfor mener jeg ikke, at der findes en færdig opskrift, der passer alle.
Personligt har jeg fundet en måde, der passer til mig, og som jeg vil dele, da jeg er overbevist om, at flertallet vil have gavn af en kontinuerlig proces, fremfor en ønskeliste en gang om året, som ikke bliver til noget.
Artiklen fortsættes herunder.
For at holde overblikket i hverdagen arbejder jeg, som så mange andre, med ’to do’ - lister, hvilket jo er et udmærket redskab til dagligdagens opgaver. Sidste nytår, syntes jeg, at jeg havde behov for en konkret plan for min generelle udvikling, som var nem at revidere og holde styr på – i stedet for flyvske tanker om, hvad jeg egentlig kunne blive bedre til. Ligesom slankekuren i januar ind i mellem bliver en saga blot, kan planen nemt gå i glemmebogen, hvis den ikke er skrevet ned. Dog er nogle af de ting, jeg gerne vil, både noget, der er kontinuerligt, i forskelle stadier og måske tager mere end et år. Derfor kreerede jeg min ‘to learn’ – liste for at sætte et praktisk twist på noget, der måske ind imellem føles stort og uhåndterbart.
Det er ikke så meget hokus pokus, men lavet med et simpelt excel-ark:
1) Lav to kolonner: Arbejde og privat
På den måde bliver det også nemt at se, hvis den ene side halter bagefter
2) Angiv de områder, du gerne vil blive bedre til
Så specifikt som muligt, men der skal også være plads til nye idéer
3) Prioritér områderne
Hvad vil du gerne starte med? Det kan være svært at nå det hele, så vær realistisk og sæt tiden af til at arbejde med dine mål
4) Sæt en deadline
Du er nødt til at have en deadline for, hvornår du skal være i mål eller i gang for at sikre fremdriften.
5) Kig på områderne løbende
Find ud af, hvor tit du vil tage hul på noget nyt og revider og læg det i kalenderen. Det nytter ikke noget at lave en liste og så gemme den til om et år.
Artiklen fortsættes herunder.
Nytåret er jo et glimrende tidspunkt til at revidere listen, men som tidligere nævnt, gør jeg det løbende for at have overblik og holde mig selv til ilden, men også for at kunne nyde, at der rent faktisk sker fremskridt.
Hvis du har lyst til og mod på at dele din ’To learn’ – liste med andre, kan du spørge din chef, en ven eller kollega om vedkommende vil hjælpe dig med støtte til at udføre planen. Det er nemmere at lade ting glide ud i sandet, hvis det kun er dig selv, der kender til planen.
Forretningsfolk, forfattere, ja stort set alle med taletid i det offentlige rum, har en holdning til og udtaler sig om at søge mening i det, man beskæftiger sig med. I min optik handler en mening om, at man føler, man bidrager med noget, der bliver værdsat: at man er en del af noget større og måske endda med til at skabe noget, der bringer værdi for andre mennesker.
Hvornår føler vi så, at vi bidrager? Og hvad skal der til for hele tiden at kunne bidrage med nyt?
Ved at udvikle dig selv og dine kompetencer bidrager du og bliver en del af noget, du kan være med til at påvirke i en god retning. For de fleste giver det mening og en styrket arbejdsglæde.
Work/life balance har i lang tid været et emne, man ikke kan komme uden om, og det er virkelig noget, der kan få sindene i kog. Jeg opfordrer ikke alle til at arbejde 100 timer om ugen, men om du vil det eller ej, er dit arbejde en del af dit liv, og det er dit ansvar, at det er og bliver en positiv del. Jeg håber, at vi næste år ser, at det er mere end 14%, der har en ambition ift. personlige mål med jobbet.
’To Learn’ – listen er et simpelt værktøj, der har virket for mig, og jeg håber, at det kan inspirere et par stykker til at prøve det samme.
Husk, at ligegyldigt hvilket job du har eller hvilken stilling, du bestrider, er det, du kan og ved, altid dit, så det skal ikke negligeres.
Læs også artiklen "Skal næste år være dit bedste år?".