Kurven
Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.
Kurven
Hvad får os egentlig til at tage initiativ, yde en ekstra indsats og gå på arbejde med energi og glæde? Svaret er motivation og derfor dykker vi ned i netop dét emne i denne episode af TACK TALKS. Seniorkonsulent Thomas Hvid Jakobsen deler sine erfaringer og perspektiver på motivation – både som psykologisk fænomen og praktisk ledelsesdisciplin. Samtalen kredser om forskellen mellem indre og ydre motivation, selvbestemmelsesteori og hvordan du som leder kan styrke motivationen i dit team.
Når vi taler om motivation, skelner vi typisk mellem den indre og den ydre. Ydre motivation handler om belønning og straf – det kan være bonusser, gaver, rabatter eller konsekvenser ved ikke at levere. Den kan virke effektivt på kort sigt, men den har også en udløbsdato. For hvad sker der, når bonusordningen forsvinder? Eller når beløbet ikke matcher indsatsen?
Ifølge Thomas er det den indre motivation, der er den mest holdbare drivkraft. Det er den energi, der kommer indefra – følelsen af at opgaven giver mening, at man bidrager med noget værdifuldt, og at man udvikler sig personligt og fagligt. Medarbejdere, der er drevet af indre motivation, tager nemlig selv ansvar og initiativ, fordi de vil – ikke fordi de skal.
Artiklen fortsætter herunder.
I episoden taler Thomas om Ryan & Decis selvbestemmelsesteori – også kaldet SDT (Self-Determination Theory). Den sætter fokus på tre grundlæggende behov, der skal være på plads, for at vi som mennesker føler os motiverede:
Man kan ikke påtvinge motivation, men den kan hjælpes på vej med nysgerrighed. Som leder handler det om at være oprigtigt interesseret i, hvad der motiverer den enkelte medarbejder. Det kræver, at man lytter, spørger og følger op – ikke én gang om året til MUS, men løbende i hverdagen.
Motivation kan ikke sættes på formel og alle medarbejdere er forskellige. Hvor én medarbejder motiveres af forudsigelighed og faste rammer, motiveres en anden af variation og udfordringer. Hvis du som leder antager, at hele teamet drives af det samme, risikerer du at ramme forbi – og i værste fald demotivere i stedet for at motivere.
Afslutningsvis understreges det, at motivation ikke er en fast tilstand. Den svinger – og det er helt normalt. Nogle dage er vi mere motiverede end andre, og det gælder også for dine medarbejdere. Som leder handler det ikke om at skabe konstant begejstring, men om at skabe rammer, hvor motivation kan blomstre, også når energien er lav.