Hent vores kursuskalender

Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.

Kurven

Prioritering af opgaver

Hvad er god prioritering?

Det er utrolig enkelt at prioritere... i teorien. Du beslutter dig for, hvilke aktiviteter, der er vigtige for at nå dine mål. Disse opgaver har topprioritet. Alle andre har ikke. Alligevel ender det ofte med, at det ikke er det, der sker, men at vi laver de nyeste, nemmeste eller mest interessante opgaver først. Dette er alment menneskeligt.

Vi gør oftest:

  • det vi synes, der er sjovt frem for det, vi finder kedeligt

  • det, der går stærkt frem for det, der tager tid

  • det, som er let frem for det, der er svært

  • det vi kan frem for det, der er nyt

  • det andre har pålagt os frem for det, vi selv har valgt

  • det, der haster frem for det, der er vigtigt

Problemet er dog, at vigtige ting ikke altid skal laves i dag. Ting, der haster skal derimod oftest gøres nu. Men hvis hele dagen bliver fyldt med ting, der haster, bliver de vigtige ting i den sidste ende også hastende.

Sådan prioriterer du


Der er gennem tidernes løb opstillet mange modeller for, hvordan man kan prioritere på en struktureret måde. Den mest brugte er Eisenhower-princippet, som har set dagens lys i et utal af afskygninger og varianter. Princippet er baseret på en matrix, der hjælper dig med at organisere dine opgaver i fire kategorier:

  • Vigtig/haster
  • Vigtig/haster ikke
  • Ikke vigtig/haster
  • Ikke vigtig/haster ikke

 

A-opgaver er meget vigtige og haster

B-opgaver er meget vigtige, men haster ikke

C-opgaver er vigtige, men haster ikke

Hvis en opgave ikke haster og ikke er vigtig, bør man ikke bruge tid på den i en travl hverdag. 

Det er ved at planlægge og arbejde med dine B-opgaver, at du når de bedste resultater. B-opgaver er i virkeligheden A-opgaver, der bliver håndteret i tide. 

 

Kursus i Personlig effektivitet

Vil du have flere redskaber til at styrke din effektivitet, så er kurset Personlig effektivitet noget for dig. Her får du over 2 dage fyldt din værktøjskasse med alt det, der gør din arbejdsdag mindre hektisk.

 

 

Handlingsplan til bedre prioritering

Som med alt andet, er det vigtigt at have en handlingsplan, når du ønsker at udvikle dig inden for et bestemt område. Handlingsplanen hjælper dig med at realisere dine mål og gøre vejen dertil mere overskuelig. Herunder får du en række punkter til, hvad der kan være relevant at inkludere i din handlingsplan, når du ønsker at styrke din evne til at prioritere.

  • Disse opgaver bør jeg fjerne
  • Disse nye vaner ønsker jeg at udvikle
  • Disse ting vil jeg begynde at gøre først, fordi de er vigtige
  • Dette vil jeg gøre for at undgå at falde tilbage til gamle dårlige vaner
  • Disse personer vil jeg bede om hjælp

Sæt gerne datoer på dine mål, så det bliver så konkret som muligt, og sørg for at skrive din handlingsplan ned og hænge den et sted, hvor du kan se den hver dag.

Du kan ikke ændre alt på én dag. Vaner tager tid at ændre. Beslut dig derfor hvilke mål, du vil arbejde med først. Koncentrer dig om dem indtil du er sikker på, at du har opnået forbedringer. Mange af jobrelaterede vaner kan med succes ændres i løbet af 2 dage og 3 uger, hvis du konsekvent øver den nye vane. 

 

 

 

TEST: Hvor effektiv er du?

Vil du blive klogere på, hvor du er flyvende, når det gælder din personlige effektivitet og hvor der er plads til forbedring? Tag TACKs Effektivitetstest og få resultatet med det samme.

 

 

Relaterede artikler og podcasts

Kurser

Gratis rådgivningHvordan kan vi hjælpe dig?

Vores rådgivere og eksperter indenfor vejledning i kurser sidder klar til at hjælper med at finde de helt rigtige kurser og uddannelser for dig/jer – helt uforpligtende. Ring til os på tlf. 70101201 eller udfyld kontaktformularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt.