Hent vores kursuskalender

Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.

Kurven

Selvledelse – de 10 bud - du er din egen bedste chef

Jens Dalgaard, Adm. direktør hos TACK International
6 min.
29.12.2020

Måske har du allerede en virkelig dygtig chef, men du kan vinde meget ved at tage større styring i dit eget liv - både professionelt og privat. Selvledelse er et meget værdifuldt værktøj til selvudvikling, og du kan endda blive din egen bedste chef, fordi du har fuld kontrol og selv kan bestemme lige nøjagtig, hvordan ”chefen” skal være. Kunne du godt tænke dig at blive en endnu bedre chef for dig selv, så har du her 10 bud til bedre selvledelse.

1. HUSK DIN STØRRE MENING

- Sæt billeder på den, du er, og det du kan, gør og vil

Når du giver dig i kast med at lede dig selv, er det vigtigt, at du har lagt en fast plan med tydelige målsætninger, både for hvad du gerne vil opnå, og hvad du gerne vil udvikle. Du skal forstå dit udgangspunkt, og hvordan du når derhen, hvor du gerne vil, og det vedrører blandt andet, hvor du allerede er stærk, og hvilke kompetencer du kan bringe endnu mere i spil.

Beslut dig for, hvilke egenskaber du bør have særligt fokus på at udvikle, og hvilke konkrete målsætninger du vil søge at indfri. Her er det naturligvis afgørende, at du samtidig har øje for, hvordan dine egne målsætninger stemmer overens med virksomhedens forventninger til dig og din rolle.

 

2. BED OM ANSVARET

- Tro på dig selv, vær ambitiøs, og gør dig fortjent

Vil du gerne blive en bedre leder for dig selv, skal du ikke få andre til at gå forrest og lede slagets gang for dig. Tværtimod vil du selv skulle samle modet og tage affære. Som selvleder skal du ikke bare være villig til at påtage dig et større ansvar - du skal demonstrere tydeligt, at du er opgaven værdig, at du er klar til mere og større udfordringer, og endelig skal du aktivt bede om mere ansvar.
En af måderne, du kan vise overfor din ledelse, at du er parat til større ansvar, er ved at være ambitiøs i både dine målsætninger og din arbejdsindsats. Hav dermed et særligt fokus på, at du får prioriteret rigtigt, så du når dine mål, og samtidig gør dig fortjent til det ansvar, du bliver tildelt, og den tillid du bliver vist.

 

3. AFSTEM KONSTANT FORVENTNINGER

- Vær synlig, og lav gode aftaler med dem, du skal

Med mere selvledelse kommer også større autonomi, og det kan give nogle udfordringer, hvis du ikke har en åben og direkte kommunikation med din egen ledelse. Det er afgørende, at der hersker utvetydig enighed mellem dig og din ledelse om, hvad der skal gøres hvornår og hvordan.

Sørg derfor løbende for at afstemme forventninger om hvilke mål, du søger at opnå gennem din selvledelse, så du sikrer, at det stemmer overens med organisationens mål for dig. Vær desuden så synlig over for dem som muligt, så de ved, at du er tilgængelig, og hvordan de kan få fat på dig, hvis det skulle være nødvendigt.

 

Artiklen fortsættes herunder.

Relaterede artikler og podcasts

4. VÆR EN GOD TIME MANAGER

- Planlæg dine opgaver og skemalæg din tid

Planlægning er et yderst vigtigt parameter i selvledelse, da du er den eneste person til at strukturere og prioritere din tid. For at du kan planlægge korrekt og realistisk, er du derfor nødt til at vide – eller være tilstrækkelig god til at estimere – hvor lang tid hver af dine opgaver tager. Skaber dine estimater udfordringer, kan du med fordel øve dig i at tage tid på dine opgaver, så du gradvist kan blive bedre til at skemalægge din tid realistisk. Stræber du efter at arbejde effektivt i dagligdagen, forudsætter det både drive og selvdisciplin, og selv små forbedringer kan være med til at motivere dig på den rigtige måde og sikre fremskridt.


5. PRIORITÉR DIN NYSGERRIGHED

- Udfordr din kreativitet, og definér din udvikling

Nysgerrighed er en værdifuld egenskab i forbindelse med den udvikling, du igennem din selvledelse vil gennemgå. Vær derfor ikke bange for at tænke kreativt, men prioritér derimod din nysgerrighed og kreativitet, så du sørger for at få dykket ned i og bliver klogere på alle de forhold og muligheder, der måtte være væsentlige i forhold til det, du har gang i. Brug desuden både din nysgerrighed og din kreativitet til at definere din videre udvikling og retningen for denne, f.eks. igennem en udviklingsplan, så du får konkretiseret dine udviklingsmål og har øje for, hvordan du skal arbejde med de nye tiltag, du har sat dig for.


6. SÆT TID AF TIL REFLEKSION

- Forstå det, der sker, og giv dig selv god feedback

For at indfri dine målsætninger er det en rigtig god idé at stoppe op undervejs og gøre status for, hvordan det går, og hvorvidt du er på rette vej. Her vil du få mulighed for at blive klogere undervejs og om nødvendigt rette din indsats til.

Giv dig selv tid til at forstå det, der sker, og hold det op imod dine tidligere, nuværende og fremtidige handlemuligheder. Sørg samtidig for at give dig selv god og konstruktiv feedback på din egen adfærd og metoder, så du ved hvad, du skal holde fast i, og hvad du skal ændre på.

 

Artiklen fortsættes herunder.

7. DRÆB DINE TIDSRØVERE

- Fjern alt det, der tager tid fra det, du gerne vil nå

For at kunne skabe et klarere fokus på de ting, der betyder noget for dig, og det du gerne vil opnå, er du nødt til løbende at anerkende og adressere de ting, som ikke gør. Du bør i den forbindelse stræbe efter, at skære ind til benet for at fjerne de arbejdsopgaver og processer, der ikke tilfører dig og din organisation tilstrækkelig værdi. Det kan meget vel kræve involvering af din nærmeste leder, men forarbejdet med at identificere dine tidsrøvere er i høj grad noget, du kan arbejde målrettet med selv.

Udover de opgaver som på sigt kan fjernes fra dit bord, kan du i første omgang fokusere på, om din hverdag generelt er præget af tidsrøvere, f.eks. mangelfuld planlægning, ufærdige opgaver, uklare målsætninger, manglende deadlines, uklar ansvarsfordeling, utilstrækkelig delegering, rodet arbejdsmiljø, ubeslutsomhed, træthed, tendens til perfektionisme og en manglende evne til at sige ”nej” til nye opgaver. Alle disse forhold vil på den ene eller anden måde bremse din arbejdsgang og holde dig tilbage fra at lykkes med det, du gerne vil. Ved at rydde ud i alt det unødvendige, frigiver du mere tid til det essentielle; alt det der er med til at bringe dig tættere på dine mål og give dig et meningsfyldt arbejdsliv.

 

8. DYRK DINE GODE VANER

- Forstå det, der virker, og konceptualisér det, du kan

Ligesom du løbende bør rydde ud i dårlige vaner, skal du også sørge for at skabe og dyrke de gode vaner. Stil skarpt på de ting, du gør godt, hvilke rutiner og handlinger som virkelig virker, og konceptualisér det i den udstrækning, det er muligt, så det indarbejdes som gode vaner. Vejen til at skabe nye vaner kræver målrettet fokus og arbejde – men det betaler sig i dén grad tilbage, når det lykkes og bliver til din nye, naturlige måde at gøre tingene på.

 

9. GLÆD DIG OVER DIN SUCCES

- Del det, der lykkes, med dem, der betyder noget

Selvledelse er krævende og kan desuden blive ensomt, siden det kun er dig selv, du skal stå til ansvar over for, og dig selv som skal forstå, hvordan du fastholder din egen retning, motivation og arbejdsglæde. I den forbindelse er det vigtigt, at du husker at glæde dig over den succes og de fremskridt, du opnår. Succes er nu engang sjovest, når vi deler den med andre, så hold dig derfor endelig ikke tilbage fra at dele den med dem, der betyder noget for dig – både professionelt og privat. Dine resultater og udviklingen, du gennemgår, er jo sjældent kun til gavn for dig selv, så hvorfor ikke dele den med andre?

 

10. PAS PÅ DIG SELV

- Tag ansvar for dit helbred - Vær sund i krop, sind og sjæl

Sidst - men absolut ikke mindst - er det vigtigt at tage vare på dit helbred. For at have det godt og være i stand til at yde dit bedste bør du tilstræbe at være sund og i balance, både fysisk og mentalt, og det er vigtigt, at du dedikerer tid til både at holde dig i gang fysisk og til at lytte til dig selv. Det vil give dig mulighed for at forstå, hvornår du eksempelvis har brug for at give dig selv et pusterum, slappe af eller bruge tid på de ting og de personer, som giver dig energi og livsglæde. Det vil give dig mere overskud, hvilket vil gøre det nemmere at være en god og motiverende chef for dig selv.

Det er ikke garanteret, at du er eller vil blive din egen bedste chef, men forstår du at tage de rigtige hensyn og optimere både din måde at arbejde på og din indstilling, vil du være godt stillet i forhold til den udfordring, det er at lede sig selv. Det kræver, at du tør tage styring, men i sidste ende vil det kunne bidrage positivt både på hjemme- og på arbejdsfronten i takt med fremskridtene i udviklingen af dig selv.

 

af Jens Dalgaard

Adm. direktør hos TACK 

 

Relaterede kurser

Gratis rådgivningHvordan kan vi hjælpe dig?

Vores rådgivere og eksperter indenfor vejledning i kurser sidder klar til at hjælper med at finde de helt rigtige kurser og uddannelser for dig/jer – helt uforpligtende. Ring til os på tlf. 70101201 eller udfyld kontaktformularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt.