Hent vores kursuskalender

Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.

Kurven

Selvledelse er vejen til god ledelse I Claudia Lindby

Selvledelse er vejen til god ledelse I Claudia Lindby
42 min.
24.09.2021

I denne episode af TACK TALKS kan du høre Claudia Lindby give dig værdifuld indsigt i, hvorfor det er helt essentielt, både nu og i fremtiden, at kunne lede dig selv først, inden du skal lede andre. Du kommer også til at høre mere om, hvordan du gennem sund selvledelse undgår at brænde ud, hvad der er afgørende for at få succes som leder og, om vi er gode nok til at uddanne og ruste lederne til den enorme opgave det er at skulle lede andre. En opgave, der kun bliver mere kompliceret.

Du skal kunne lede dig selv for at kunne lede andre. Det har du sikkert som leder hørt flere gange. Det betyder, at du først skal have styr på din hjemmebase og på dit indre, før du kan vise retningen for andre. Som mennesker påvirker vi hinanden hele tiden, når vi interagerer, og vi har alle et ansvar for, hvordan vi påvirker hinanden. For påvirkningen kan både være positiv og negativ. Som leder har du et særligt ansvar, fordi du qua din rolle og position kommer til at påvirke andre mennesker meget mere. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, at de signaler, du sender, faktisk er med til at fremme trivslen på arbejdspladsen og dermed resultatskabelsen.

Bredere opfattelse af ledelsesrollen

Der er kommet et langt større fokus i ledelse på det personlige lederskab. Hvem er du som leder? Hvordan træder du ind i dit ledelsesrum? Hvordan viser du dig selv og bruger dig selv i din ledelse? Og er du egentligt den bedste version af dig selv? På mange måder har vi derfor fået en bredere opfattelse af, hvad det vil sige at være professionel og, hvad lederrollen egentlig er.

Claudia Lindbys definition af selvledelse er, at man grundlæggende har et bevidsthedsniveau omkring sig selv, både ift. handlinger og adfærd, men også tanker og følelser. Selvledelse er derfor også at kunne agere og handle ud fra den selvindsigt, som man har omkring sig selv. Selvledelse betyder ikke, at medarbejderne skal være overladt fuldstændigt til sig selv.

Succes med selvledelse kommer af en oprigtig interesse for, hvem du egentlig er som menneske. Dernæst kommer der en indsigt i, hvad dine egne triggerpunkter er, så du i din kommunikation kan håndtere dine følelser, tanker og adfærd i en værdiskabende retning. 

Træning af opmærksomhedsmusklen 

Ligesom sportsfolk træner for at blive bedre, så kan du også træne din opmærksomhedsmuskel i hverdagen. Du træner opmærksomhedsmusklen ved at stoppe op i situationen og tænke: ”Hvad vil være det gode at gøre eller sige nu?” Således bliver det en bevidst respons og ikke en handling, som kører på autopilot. Du kan også træne din opmærksomhedsmuskel ved at sætte dig i andres sted. F.eks. fra et møde, hvor der har været en større diskussion. Hvordan ville du have reageret, hvis du var i hendes sted? Eller hvad ville du have svaret på det spørgsmål, som han blev stillet.

Du har ansvar for din neurokemiske sammensætning

Selvledelse starter der, hvor du allerede føler dig tilstrækkelig og god nok, som du er. Peter Lund Madsen, også kaldet HjerneMadsen, kalder det ”den neurokemiske suppe”. Denne neurokemiske sammensætning kan du selv styre. Bl.a. ved hvordan du tænker. Kernen i selvledelse handler om at styre din neurokemiske fabrik på en sådan måde, at der er fravær af stresshormonerne; adrenalin, kortisol og lignende, samt at dit testosteronniveau er i balance med dopaminerne og oxytocinerne.

World Economic Forum har lavet undersøgelser siden 2015, hvor flere og flere ”bløde” ledelseselementer har sneget sig ind i top ti. Her vil du i dag opleve, at både følelsesmæssig intelligens og selvledelse topper listen, hvilket er en stor forskel fra for blot ti år siden, hvor der var mere fokus på de traditionelle ledelsesevner.

Som afslutning på dette afsnit af TACK TALKS giver Claudia dig konkrete råd og vejledning til, hvordan du kan styrke din ledelse af andre mennesker gennem en styrket ledelse af dig selv som person. En styrket selvledelse vil også resultere i en styrket tillid mellem medarbejdere og ledelse på arbejdspladsen. Selvledelse er afgørende for at have succes både som leder – men også på et helt personligt plan. For vi leder jo os selv hele tiden – både bevidst og ubevidst.

Relaterede podcasts

Relaterede kurser

Gratis rådgivningHvordan kan vi hjælpe dig?

Vores rådgivere og eksperter indenfor vejledning i kurser sidder klar til at hjælper med at finde de helt rigtige kurser og uddannelser for dig/jer – helt uforpligtende. Ring til os på tlf. 70101201 eller udfyld kontaktformularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt.