Hent vores kursuskalender

Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.

Kurven

Succes med nye vaner - 3 simple råd

Jens Dalgaard, Adm. direktør hos TACK International
4 min.
10.06.2021

En stor del af vores adfærd er styret af vores vaner – handlinger som vi udfører nærmest per automatik og ikke kræver bevidst planlægning. Hvor nogle vaner bliver skabt ubevidst, kræver andre hårdt arbejde for at blive opbygget, og for mange er det desværre særligt de gode og sunde vaner, som ikke bare kommer af sig selv. Men det er værd at kæmpe for, og der er en række ting, du kan gøre for at gøre det lettere for dig selv og øge sandsynligheden for, at du får succes med at skabe nye, gode vaner. Det får du her tre gode råd til.


1. VÆLG DET NEMME FØRST

Når du først har besluttet dig for at gennemføre en given ændring i dit liv (særligt de markante af slagsen), er det nemt at blive overambitiøs. Opbygning af nye gode vaner er i sig selv ikke nemt, fordi det kræver, at du udfører den planlagte handling ofte og over længere tid. Pas derfor på med at sætte barren for højt, og giv i stedet dig selv de bedste forudsætninger for at lykkes. Det kan du gøre ved at udvælge det nemme eller simple i den nye, ønskede adfærd og fokusere på at lykkes med dét først. Du kan starte med at vælge en simpel adfærdsændring, som du vil gøre til en vane – f.eks. at lægge tøjet, du vil have på i morgen, frem allerede aftenen inden, eller beslutte at du vil bruge tandtråd hver anden dag – eller hver søndag til en begyndelse.

Du kan også gøre det ved at opdele dine større overordnede mål i mindre delmål. Du vil ikke kunne ændre hele dit liv med et svuptag alligevel, så lad være med at prøve. Har du eksempelvis et mål om at begynde at løbe, så start i det små med 5 eller 10 minutters løb, måske med et par pauser undervejs, inden du går videre til 15, 20 og 30 minutter. Gør dit næste tiltag så småt og nemt, at du nærmest ikke kan fejle, og skab på den måde mange, små sejre for dig selv. På den måde vil du kunne lægge det nødvendige fundament til at sikre den store sejr på sigt.

 

2. FORSTÅ, HVAD DER HINDRER DIG

En anden måde, du kan øge dine chancer for succes, er ved at forudse hvilke udfordringer og hindringer, du vil opleve, når du skal opbygge og opretholde vanen. Det forudsætter en vis selvindsigt og en erkendelse af dine egne mulige brister og svagheder.

Har du eksempelvis en målsætning om at spise mindre fastfood, så lad være med at køre forbi grillbaren på vej hjem; vælg i stedet en omvej, så du undgår at blive fristet. Handler din nye vane om at afsætte tid til kundeopfølgninger, så find et fast tidspunkt, hvor du kan gøre det – og vurdér, hvornår på ugen/dagen du har bedst energi og mindst mulig risiko for at blive forstyrret.

Ligesom i alle andre henseender spiller din indstilling en betydelig rolle ift. dine chancer for at opbygge nye gode vaner. Tænker du som udgangspunkt ”det bliver virkelig svært” eller ”jeg lykkes jo aldrig med den slags ideer”, så har du næsten tabt på forhånd. Gør ikke dine negative tanker til selvopfyldende profetier, men find i stedet de positive tanker og troen på dig selv frem. Tænk på den positive indvirkning på dit liv, som den nye gode vane vil skabe, og husk samtidig at rose dig selv for, at du har sat nogle gode og sunde målsætninger for dig selv og dit liv, som du nu aktivt kæmper for at opnå.

 

Artiklen fortsættes herunder.

Relaterede artikler

3. HAV EN PLAN, NÅR DET GÅR GALT

Du kan typisk ikke forvente at lykkes problemfrit og på kort tid, når du begynder at indarbejde en ny vane. Det mest sandsynlige er faktisk, at du vil løbe ind i problemer adskillige gange, inden du lykkes, og du skal derfor også være indstillet på, hvordan du tackler de mulige nederlag og kommer tilbage på rette spor. Du bør med andre ord have en strategi, eller plan B, for, hvad du vil gøre, og hvordan du vil forholde dig, når uheldet er ude, og din nye vane skranter.

Vær opmærksom på, at du kan få lyst til at hæve ambitionsniveauet, når du fejler, for herved at ”gøre op for det tabte”. Det kan virke som en proaktiv måde at komme tilbage på sporet på, men det er i virkeligheden et stort faremoment. På den måde kommer du nemlig nemt til at svinge frem og tilbage mellem overambitiøs og uønsket adfærd i stedet for at arbejde målrettet og fokuseret på opbyggelsen af den vane, du i første omgang satte dig for at opbygge.

En anden reaktion, vi skal passe på, er at bruge for meget energi på den dårlige samvittighed, når vi fejler. Dårlig samvittighed giver ikke just ny energi, og den tid, du bruger på at dvæle i skyld eller skam, kan i værste fald lede dig til helt at droppe at forankre den nye vane i din adfærd. Sørg derfor for at ryste den af dig så hurtigt som muligt, så du kan komme videre med de mål, du har sat dig.

Præcis det samme råd gælder ift. at bruge for megen energi på at finde på undskyldninger for, hvorfor du faldt tilbage i dit gamle vanemønster. Det er alt sammen kun med til at sinke dig og trække dig ned, og du vil ikke få noget som helst positivt eller konstruktivt ud af det. I stedet for at bruge din energi på ærgrelse og tilbageblik, bør du derfor dedikere alle dine ressourcer til at komme tilbage på sporet, og her hjælper din proaktive plan for, eller strategi til, at komme tilbage på sporet betydeligt. Husk på, at det kun er menneskeligt og forventeligt at begå fejl, og det gør ikke alt dit arbejde til en fiasko, så længe du ikke giver op, men i stedet kommer hurtigt tilbage på sporet.

Det, der for alvor adskiller de mennesker, som lykkes med at udvikle gode vaner, fra dem som ikke gør, er vedholdenhed og en god plan. En god plan for hvordan du gradvist introducerer den nye vane og integrerer den ind i din hverdag, hvordan du identificerer og undgår faldgruber i dyrkelsen af den nye vane, og endelig hvordan du håndterer og kommer tilbage fra de næsten uundgåelige nederlag, du vil opleve.

Det er ikke let at skabe nye gode vaner, men det er det hele værd, og i ovenstående kan du forhåbentlig finde ét eller flere råd, som vil hjælpe dig godt på vej med at lykkes med det.

af Jens Dalgaard

Adm. direktør hos TACK 

 

Gratis rådgivningHvordan kan vi hjælpe dig?

Vores rådgivere og eksperter indenfor vejledning i kurser sidder klar til at hjælper med at finde de helt rigtige kurser og uddannelser for dig/jer – helt uforpligtende. Ring til os på tlf. 70101201 eller udfyld kontaktformularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt.