Hvorfor teamudvikling?
At skabe motivation hos medarbejdere i grupper og skabe en sammenhængskraft er centralt for at sikre en tilfredshed blandt medarbejderstaben, og sikre langsigtet produktivitet og motivation.
Ofte kan det være nødvendigt at udfordre sine medarbejdere gennem læringsprocesser for at sikre en udvikling af de forskellige teams og de individuelle medlemmers motivation.
En forståelse for motivationen bag medarbejdernes aktiviteter kan samtidig være med til at belyse både de frugtbare og de mindre positive arbejdsgange, og teamudvikling kan derfor både hjælpe specifikke teams til forbedrede arbejdsgange, men kan også hjælpe virksomheden til en overordnet forståelse af en given kultur eller handlemåde repræsenteret i virksomheden – i teamet såvel som generelt.
Ved en underbygget forståelse af medarbejdernes handlemåder, arbejdsprocesser og motivation vil man også skabe en dybere indsigt i, hvilke incitamentsstrukturer der kan benyttes for fremadrettet at skabe gode arbejdsgange, hvis det identificeres, at der er utilfredshed med disse områder. Omvendt kan teamudviklingsprocesser også bidrage til at konstatere, at de eksisterende arbejdsmetoder eller motivationsfaktorer er positive for medarbejderne, og på denne måde kan der skabes en god forståelse for, hvilke drivers medarbejderne arbejder ud fra.
Flere undersøgelser viser, at teambuilding og teamudviklende aktiviteter kan skabe teams eller afdelinger der arbejder mere effektivt, mere positivt og med bedre resultater.
Ofte kan aktiviteter på disse områder være med til at skabe en bedre intern forståelse i virksomheden eller afdelingen for, hvilke roller, aktiviteter og behov der er tilstede i den pågældende gruppe, for derefter at skabe potentiale for at arbejde konstruktivt videre mod specifikke mål eller forbedret performance.
Det varierer ofte meget hvilke behov der er repræsenteret, når det kommer til teamudvikling, og derfor sammensættes teamudviklingsforløbene fuldstændigt til den case de er relevante for. På denne måde sikres det, at de arbejdsprocesser der benyttes, er tilpasset det team der skal arbejde med dem, og samtidig skabes den bedst mulige situation for at videreudvikle de kompetencer der er nødvendige i det pågældende team. Det er vigtigt at understrege, at teamudviklingsforløb er rettet mod lige præcis de udfordringer der er lokaliseret til at være nødvendige at tage hånd om, og dette gøres for at sikre optimale resultater efter aktiviteterne er overstået.
Det gode team kan hjælpes på vej gennem mange forskellige former for aktiviteter.
Ofte er teamudviklingsaktiviteter inddragende i form af diverse processer og værktøjer.
Disse aktiviteter kan foregå både i relation til det daglige arbejde eller fuldstændig udenfor normal arbejdskontekst, men hyppigt kan foredrag og oplæg også hjælpe virksomheder til enten at flytte sig fra negative arbejdsgange eller til at skabe en helt ny indsigt i og forståelse for virksomheden og dens medarbejdere.
En øget forståelse for hinanden og en optimeret brug af interpersonel kommunikation vil ofte kunne skabe et endnu bedre arbejdsmiljø, hvor arbejdsopgaver eller specielle forløb kan løses nemmere og med en bredere faglig eller personlig forståelse, teammedlemmerne imellem.
Hyppigt vil deltagerne i et teamudviklingsforløb også betragte et forløb med fokus på udvikling som en enten sjov eller meget lærerig proces, afhængig af hvilken form for teamudvikling der vælges. Teamudvikling kan altså betragtes som både en investering i medarbejdernes output, men også i de personlige relationer der eksisterer medarbejderne imellem.