Kurven
Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.
Kurven
I tider med store omvæltninger, og hvor vilkår og præmisser for aftaler ændrer sig hastigt, er det vigtigt ikke at blive passiv og lade stå til, også selvom man ikke kan mødes fysisk. Tværtimod bør du få styr på de nødvendige aftaler med dine samarbejdspartnere, leverandører, medarbejdere m.fl.; både i forhold til de kort- og langsigtede planer.
Er det ikke muligt at mødes fysisk, som for eksempel under coronakrisen, kan du som alternativ med fordel gøre brug af online forhandling. Dette format kan være nyt for nogle – særligt når det gælder vigtige forhandlinger, så derfor får du her 5 gode råd til, hvordan du genforhandler dine aftaler bedst muligt gennem virtuelle møder.
Først og fremmest bør du sikre dig, at du har en god og stabil internetforbindelse til at gennemføre forhandlingen, så du ikke risikerer at blive smidt af i løbet af mødet. Det er dog ikke den eneste del af teknikken, der vil kunne volde problemer; både i forbindelse med dit valg af software og hardware bør du udvælge redskaber og teknologier, som du i forvejen kender godt, er tryg ved og stoler på. Desuden er det klart at foretrække at gennemføre forhandlingen med webcam i begge ender, så I får billede på hinanden, da det kan styrke tilliden i forhandlingssituationen.
Test desuden teknikken inden mødet hver eneste gang, så du er sikker på, at alt virker, som det skal. Det inkluderer bl.a., at du går på kommunikationsplatformen 10 minutter før påbegyndelsen af mødet, så du ikke alene giver dig selv mulighed for at teste, om alt virker, og forbindelsen også er stabil, men også giver dig selv tid til at løse eventuelle problemer. Så har du gjort dit for at forhindre tidsslugende afbrydelser og forstyrrelser, der vil være til gene for alle involverede og kan være ødelæggende for et ellers godt møde.
Artiklen fortsættes herunder.
For at sikre en effektiv gennemførsel af forhandlingen bør du selvsagt forberede dig grundigt. Søg at se forhandlingen fra begge sider, så du danner dig en forståelse af både din og modpartens situation. Sæt dig nogle realistiske mål for forhandlingen; det er naturligvis tilladt at sigte højt, men pas på med at være grådig, da din modparts tillid til dig kan lide under det. Vær samtidig bevidst om alle de elementer, der kan komme i spil under forhandlingerne, og kend dine egne grænser, så du ved, hvor meget du kan give dig på forskellige områder.
Se ikke din modpart som en modstander, men søg i stedet at gøre forhandlingen til et samarbejde, hvor I både har interesse for og vil hinandens bedste, mens I forsøger at få jeres fælles interesser til at gå op i en højere enhed. Fortæl derfor ærligt, hvad end der er nødvendigt for at skabe tilstrækkelig forståelse for din situation, så din modpart får mulighed for at medtage det i sin betragtning og således tage hensyn til det.
Undgå desuden brugen af magt eller frygt i enhver forhandlingssituation, da det hurtigt vil nedbryde din modparts tillid til dig. I stedet bør du søge at drive modparten frem mod en gunstig løsning ved at fokusere på de muligheder i en løsning, som kan have stor værdi for modparten.
Artiklen fortsættes herunder.
Tiden, som en forhandling overstås på, er ikke et parameter for succes, så giv endelig forhandlingen den tid, der skal til, for at den kan lykkes. Undlader du at bruge den tid der skal til fra start af, kan du senere risikere at skulle gå flere skridt tilbage og ende med at bruge mere tid på det.
Læg stille og roligt ud og benyt en holistisk tilgang, hvor du kommer godt omkring det hele, så du sikrer modpartens forståelse af din situation. Du bør være grundig og kreativ i måden, du afsøger alle løsningsmuligheder for forhandlingen; udelad intet, da det kan fostre tanker, som vil lede dig til nye løsningsforslag, og giv tid til, at modparten tænker sig om. Det betyder dog ikke, at der skal være måneder imellem hvert af jeres møder, men derimod at I holder flere møder for at afklare spørgsmål, usikkerheder, risici osv.
Pas på med at blive grådig, da det vil være skadeligt for både forhandlingen og din relation til modparten. Bed derfor om det mulige og giv til gengæld det rimelige. I skal antageligt begge strække jer for at nå til enighed, så vær forstående og forklarende i din ageren. Fortæl din modpart, hvad det henholdsvis er, du har brug for lige nu, og hvad du er klar til at give på længere sigt, og lav herudfra to separate aftaler.
Til tider kan det blive nødvendigt at genforhandle aftaler, også på tidspunkter hvor det ikke nødvendigvis er muligt at mødes fysisk med modparten. Du bør dog ikke udskyde forhandlingerne af den grund, men i stedet tilpasse forhandlingen til vilkårene.
Forhåbentlig har ovenstående 5 råd givet dig inspiration til, hvordan du kan styrke dine (gen)forhandlinger – også selvom de foregår online.