Hent vores kursuskalender

Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.

Kurven

Unilever: Udvikling af fabriksledelsen

10 min.
25.02.2025

Udvikling af fabriksledelsen frigører globalt produktivitetspotentiale hos Unilever

Om Unilever

Unilever har mere end 100 års historie og er i dag en af verdens største virksomheder inden for forbrugervarer. Med en bred portefølje, der spænder fra fødevarer til personlig pleje og husholdningsprodukter, står Unilever bag nogle af verdens mest kendte mærker som Knorr, Dove og Domestos.

I 2024 var virksomheden til stede i 190 lande og havde 128.000 medarbejdere verden over.

Udfordringen

Unilever stræber efter at levere førsteklasses resultater gennem sine stærke brands. Med mere end 280 fabrikker spiller produktionen en afgørende rolle i virksomhedens vækststrategi. En væsentlig del af denne succes afhænger af fabrikkernes frontlinjeledere, der skal motivere deres teams, optimere driften og sikre høj effektivitet i hverdagen.

Deres opgave er kompleks: De skal maksimere produktionskapaciteten, sikre ensartet præstation og effektivisere træningsprocesser. Samtidig skal de reducere læringskurven for nye medarbejdere og minimere flaskehalse i produktionslinjen – alt sammen for at sikre en smidig og effektiv drift.

Vores frontlinjelederes lederevner er afgørende for at opretholde effektivitet og motivere vores teams som en del af vores mission om at drive lederskab. De administrerer typisk mange mennesker på fabrikken og skal være en rollemodel for dem. De er den drivende kraft i at omdanne mål til håndgribelige handlinger på vores fabrikker.

Veronica Luna, Global Learning and Development Lead for Supply Chain, Unilever

  

 

 

Højdepunkter og resultater

  • Globalt ledelsesforløb:
    Unilever har implementeret et omfattende udviklingsforløb, der styrker fabrikkernes frontlinjelederes ledelses- og samarbejdsevner.

  • Øget engagement og effektivitet: Programmet fokuserer på at motivere medarbejdere, forbedre produktiviteten og optimere driften, så lederne bliver bedre rustet til at håndtere daglige udfordringer.
  • Fleksibel og lokal tilpasning: Forløbet er skræddersyet til de lokale behov, hvilket sikrer relevant læring på deltagernes eget sprog og samtidig holder omkostningerne nede.
  • Målbare forbedringer: Unilever anvender en række værktøjer til at måle effekten af initiativet. Blandt resultaterne ses en 10 % stigning i den samlede effektivitet (OEE) på Lerma-fabrikken i Mexico.

Artiklen fortsætter herunder.

 

 

Måske er denne uddannelse noget for dig?

 

 

Løsningen

Unilever henvendte sig til TACK TMI for at udvikle et globalt ledelsesforløb. Forløbet er designet til at forbedre lederegenskaber og måles systematisk med før- og eftermålinger for at sikre konkrete forretningsresultater.

Det globale ledelsesforløb giver deltagerne de nødvendige værktøjer til at navigere i en produktionsindustri i konstant udvikling, hvor innovation og ekspertise er afgørende. Forløbet bestod af følgende tre moduler:

  • Leading People – Fokus på lederens kerneansvar, teambuilding-strategier og effektive coaching-teknikker.
  • Leading Together – Styrkelse af kollaborativ ledelse, skabelse af et psykologisk trygt arbejdsmiljø og fremmelse af åben dialog.
  • Leading Productivity – Forståelse af nettoproduktivitet, anvendelse af struktureret problemløsning og brug af digitale værktøjer til at optimere effektiviteten.

Vi dækker vigtige emner som visionært lederskab, fremmelse af innovation og opbygning af modstandsdygtige teams. Det er et skridt fremad i opkvalificeringen af vores teams og styrker dem i at tackle fremtidige udfordringer, som f.eks. hvordan vi bringer avancerede teknologier som AI-automatisering ind i arbejdet hos vores fabrikker.

Veronica Luna, Global Learning and Development Lead for Supply Chain, Unilever

 

 

Global levering med lokal tilpasning

Unilever samarbejder med TACK TMI for at sikre, at ledelsesforløbet leveres effektivt på tværs af landegrænser, men med en stærk lokal forankring. TACK TMI’s netværk af erfarne instruktører underviser på lokalt sprog, hvilket gør forløbet mere tilgængeligt for deltagerne og samtidig reducerer omkostningerne for Unilever.

Uddannelsesbudgetterne administreres på lokalt niveau, hvilket giver HR-cheferne på de enkelte fabrikker fleksibilitet til at tilpasse programmet efter behov. Nogle fabrikker vælger eksempelvis kun specifikke moduler, afhængigt af deres aktuelle udfordringer og mål.

Forløbet er designet til at være let tilgængeligt:

  • TACK TMI udvælger instruktører fra en pulje af lokale specialister, der har indsigt i den kulturelle og sproglige kontekst.
  • Når en fabrik tilmelder sig, arrangeres et opkald mellem fabrikkens HR-chef, TACK TMI og instruktøren for at skræddersy træningen til de specifikke behov og udfordringer hos fabrikkens frontlinjeledere.

Den første feedback viser, at deltagerne kan lide fleksibiliteten af forløbet, som passer til deres individuelle behov, plus det faktum, at instruktørerne er lokale, så de kulturelt og sprogligt passer godt sammen.

Veronica Luna, Global Learning and Development Lead for Supply Chain, Unilever

Siden lanceringen i 2024 er forløbet blevet implementeret på 15 fabrikker. Engagementet drives af stærk opbakning fra ledelsen, samt interne og eksterne fortalere blandt tidligere deltagere, der deler deres positive erfaringer.

Artiklen fortsætter herunder.

 

 

Læs vores andre cases

 

 

Sådan skabte forløbet reel effekt

Forløbet hos Unilever er skabt med et klart fokus: at engagere medarbejdere, øge produktiviteten og optimere driftseffektiviteten. Gennem før- og eftermålinger evalueres træningens effekt, og et særligt fokus er at opbygge psykologisk tryghed – en afgørende faktor for frontlinjeledere, der har ansvar for store teams på fabrikkerne.

For at måle den forretningsmæssige effekt af ledelsesforløbet anvender Unilever Kirkpatrick-modellen, som vurderer læringsudbytte på flere niveauer. Derudover bruges Overall Equipment Effectiveness (OEE) til at måle produktionseffektiviteten ud fra tilgængelighed, ydeevne og kvalitet. På Lerma-fabrikken i Mexico har forløbet allerede resulteret i en næsten 10% forbedring i OEE, hvilket understreger dets betydning for optimering af driften.

Unilever anvender også Net Promoter Score (NPS) som en indikator for forløbets effektivitet. Gennem en score fra 1 til 10 måles deltagernes vurdering af, hvor godt forløbet styrker deres lederegenskaber og bidrager til løbende forbedringer. De første tilbagemeldinger fra Unilevers fabrik i Ploiesti, Rumænien, i september 2024 viser en særdeles positiv modtagelse med en imponerende NPS-score på 9,7.

 

Samlet set peger resultaterne på en tydelig og målbar effekt af ledelsesforløbet på fabrikkernes operationelle effektivitet. Stigningen i OEE-procenter understreger forløbets betydning for at udvikle stærkere ledelsespraksisser og øge produktiviteten.

At måle ledelseskompetencer er en kompleks proces, da det kræver en vurdering af mere uhåndgribelige faktorer som indflydelse, motivation og engagement. Ved at analysere engagementet før og efter træningen har Unilever kunnet spore en klar udvikling i ledelseseffektiviteten. Dette bekræftes yderligere af den seneste UniVoice-undersøgelse, hvor svar fra over 40.000 medarbejdere på Unilevers fabrikker viste et medarbejderengagement på hele 83%.

Forløbets målinger vises alle på et dashboard, hvilket gør det nemt for mig at se resultaterne af forløbet såvel som før- og efter-evalueringer. Det, vi ser på fabrikker, der er højt vurderet, er, at de har et stærkt lederskab. Det er derfor, vi fokuserer på robust træning og udvikling af stærkt lederskab for at give vores medarbejdere mulighed for at levere på fremtidig vækst og forbedret produktivitet.

Veronica Luna, Global Learning and Development Lead for Supply Chain, Unilever

Fordele

Forbedret læring og fastholdelse

Tidlige tilbagemeldinger viser, at deltagerne er stærkt engagerede, hvilket øger deres evne til at forstå og fastholde vigtige ledelsesværktøjer og metoder. Dette engagement sikrer, at læringen skaber langsigtede resultater for virksomheden. Samtidig giver løbende måling af deltagernes involvering Unilever mulighed for at tilpasse og optimere forløbet, så det forbliver relevant og effektivt.

Øget anvendelse af forløbet

Forløbet spreder sig på tværs af Unilevers globale fabrikker gennem positive erfaringer og anbefalinger fra deltagere. De gode resultater motiverer flere fabrikker til at tage del i programmet, hvilket ikke blot styrker troværdigheden og virksomhedens læringskultur, men også muliggør en hurtigere skalering af initiativet.

Øget produktivitet og driftsresultater

En central styrke ved forløbet er den praktiske tilgang, hvor deltagerne får mulighed for at afprøve nye værktøjer og teknikker i virkelige arbejdssituationer, før de fortsætter til næste modul. Dette sikrer, at læringen bliver omsat til handling og ikke glemmes efter endt træning. Resultatet er vedvarende forbedringer i både individuelle præstationer og fabrikkernes samlede driftseffektivitet.

Forbedret problemløsning

Forløbet har også skabt en stærkere kultur for samarbejde på tværs af produktionslinjer. Tidligere arbejdede mange frontlinjeledere isoleret uden indsigt i deres kollegers udfordringer på andre områder af fabrikken. Ved at samle lederne i et struktureret læringsrum, hvor de kan dele erfaringer og perspektiver, er der opstået en mere helhedsorienteret tilgang til problemløsning. Dette har ikke blot styrket samarbejdet, men også gjort det lettere at adressere fælles udfordringer og finde mere effektive løsninger på tværs af organisationen.

 

 

Læs vores andre cases

 

 

Gratis rådgivningHvordan kan vi hjælpe dig?

Vores rådgivere og eksperter indenfor vejledning i kurser sidder klar til at hjælper med at finde de helt rigtige kurser og uddannelser for dig/jer – helt uforpligtende. Ring til os på tlf. 70101201 eller udfyld kontaktformularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt.