Kurven
Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.
Kurven
Du har sikkert gentagne gange hørt, at man skal lære af sine erfaringer, og det vælger nogle at tolke som om, at man skal lære af at gøre. Det kan også være fint nok i sig selv, men som det fremgår af studiet ”Learning by Thinking: How Reflection Improves Performance” fra Harvard Business School, har du endnu mere at vinde ved at tænke over, hvad du har gjort.
Det er muligt gøre det rigtige af rent og skært held ved at snuble ind i den rette løsning, men noget andet er at gøre det rigtige som en bevidst og målrettet handling, der kommer ved omtanke og overvejelse.
I føromtalte studie konkluderes det, at vi kan forbedre os i endnu højere grad, når vi kombinerer udførelsen af handlinger (erfaringer) med en refleksion over handlingerne; altså en sammenfatning, udtrækning og formulering af det, du har lært af erfaringerne. Herved vil dine erfaringer blive mere givende i sig selv, men du vil også opbygge en større tiltro til din egen evne til at nå et givent mål, hvilket igen gør, at du vil lære hurtigere. Det er derfor vigtigt at arbejde målrettet med refleksion, så du har mulighed for at inkorporere det som en vane i dit arbejdsliv og herved vil blive i stand til at høste frugterne af det. For nogle er det givetvis allerede en helt naturlig del af deres hverdag, men for andre kræver det en fokuseret indsats at få gjort selvrefleksion til en vane - det får du her 7 gode råd til.
Selvrefleksion behøver ikke tage en stor del af din tid; faktisk kan du komme rigtig langt med bare en håndfuld minutter om dagen. Det er dog vigtigt, at du holder fast i din indsats og ikke lader tilfældigheder afgøre, om du får det gjort eller ej. I den forbindelse kan det være en stor hjælp at sætte din refleksion i system ved at skemalægge din tid til selvrefleksion på et fast tidspunkt, hvor du ved, du vil få det gjort, og hvor det vil være mindre sandsynligt, at du bliver forstyrret af andre ting. Det vil eksempelvis være fordelagtigt for mange at lægge det sidst på dagen, hvor det er naturligt at samle op på dagens erfaringer.
Du når kun frem til sandhederne om dig selv, hvis du virkelig er ærlig over for dig selv - så hvis du håber at få noget ud af din refleksion, er rå ærlighed vejen frem. Vær derfor ikke bange for at stille dig selv til regnskab ved eksempelvis at spørge dig selv, om du kunne have ageret anderledes og bedre i en given situation, og hvilken indflydelse det kunne have fået på resultatet af den pågældende udfordring eller problemstilling?
Dine refleksioner behøver heller ikke kun at dreje sig om dig selv; de kan også sagtens handle om andres fejl eller genistreger. Det vigtigste er, at du finder ind til sagens kerne af, hvorfor tingene gik, som de gjorde, og hvordan du kan tage den viden med dig ind i fremtiden bedst muligt. Husk på, at det er et sikkert forum, hvor du ikke risikerer at tabe ansigt over for andre end dig selv - du har dermed intet at miste og kan i princippet ikke andet end at lære af det.
Artiklen fortsættes herunder.
Ofte kan erfaringer med vores sejre og nederlag ikke brydes ned til én isoleret handling eller situation. De er snarere et resultat af flere direkte eller indirekte valg og hændelser, som har ledt op til resultatet. Derfor er det vigtigt, at vi i vores refleksion søger mønstre i det, der sker. Er der f.eks. visse specifikke ting, som gør sig gældende i flere tilfælde, hvor du enten har vundet eller tabt?
Måske synes du, du er topskarp til hver eneste salgspræsentation – men hvad var så problemet de gange, hvor du alligevel ikke fik ordren? Måske var det netop ved de sager, at du ikke tog dig tilstrækkelig tid til forberedelsen, hvor du ikke fik behovsafdækket ordentligt, eller hvor du brugte tilgang A i stedet for tilgang B? Svaret er sjældent indlysende fra start, men hvis du gennem længere tid er opmærksom på mønstre og tendenser i dine refleksioner, kan de hjælpe dig til at gentage dine succeser og minimere chancen for nederlag.
I forlængelse af pointen om at du er nødt til at være ærlig overfor dig selv, er du samtidig også nødt til at erkende, at du nogle gange vil komme til at fejle. Vi er alle sammen kun mennesker, så vi er dømt til at tage fejl en gang imellem. Her er det vigtige, hvorvidt du er i stand til at lære af dine fejl, og det kræver først og fremmest, at du er både i stand til og villig til at erkende dine fejl.
Mange har en tendens til at se deres fejl som nederlag, men i virkeligheden skal du hellere se dem som potentielle udviklingsmuligheder. Godt nok er det sjældent en positiv oplevelse i sig selv at reflektere over ens egne fejl eller noget, som man burde have klaret på en bedre måde, men det er bestemt positivt at kunne erkende og lære af sine fejl og bruge refleksionen over dem som en kilde til forbedringer.
Når du først har fundet frem til hvad, der virker for dig, vil du hernæst kunne udforme en klar køreplan for fremtiden med konkrete og bekræftede løsninger på de udfordringer og problemstillinger, du er stødt på. Se i denne forbindelse på, hvor du med fordel kan lave koncepter på det, der virker i forskellige scenarier, og hold dig bevidst om de afgørende detaljer og vigtige sondringer for, hvornår og hvordan konceptet virker.
Når du begynder at lave faste løsninger baseret på dine overvejelser og erfaringer, undgår du at skulle opfinde den dybe tallerken hver eneste gang, og du kan således spare en del tid og ressourcer. Se eksempelvis på andre omkring dig - søg og find inspirationen, hvor du kan, og brug den i det format, der passer til dig og det, du gør.
Mange har en tendens til at se deres fejl som nederlag, men i virkeligheden skal du hellere se dem som potentielle udviklingsmuligheder.
Jens Dalgaard, Adm. direktør hos TACK
Hvis du for alvor skal sætte fart på din udvikling, er du nødt til at arbejde målrettet med den. Det betyder, at du bør udvælge bestemte forhold, som du vil koncentrere din indsats om, indtil du når i mål. Du skal derfor ikke bare være opmærksom på, hvilke retninger din udvikling kan tage, du skal også beslutte dig for, hvilken specifik retning din udvikling skal tage. Det kan eksempelvis være, at du gerne vil løfte dit salg, eller du gerne vil blive bedre til at kommunikere til en af dine medarbejdere, som du har det svært med. Uanset karakteren af din udvikling vil beslutsomhed og målbevidsthed være afgørende for din fremtidige udvikling.
Selvom du kan se lyset, når du sidder midt i dine tanker, har lyset en tendens til at falme, jo længere væk du kommer fra det. Derfor er det vigtigt at føre en log over dine refleksioner, så du kan få dine tanker og overvejelser ned på skrift og holde overblikket over dine refleksioner igennem længere tid.
Når du skriver dine refleksioner ned, bliver du tvunget til at konkretisere dine tanker, og det giver dig bedre mulighed for at holde snor i din egen udvikling og arbejde målrettet med den. Du kan her eventuelt dele dine refleksioner op i forskellige emner såsom salgsudvikling, kommunikationsudvikling, effektivitetsudvikling osv. for at få bedre indblik i, hvornår du har arbejdet med hvad og hvor meget – og hvilken udvikling det har skabt på den front.
Vi har alle meget at vinde ved at investere tid i at reflektere over os selv, vores adfærd og det, der omgiver os, men det kræver en ærlig tilgang og en erkendelse af, at ingen af os er perfekte, og at der altid er plads til at gøre noget en lille smule bedre. Videnskabelige studier har i denne forbindelse vist, at selvom vi som mennesker ganske vist lærer af vores erfaringer, så kan vi lære så meget mere – og hurtigere – ved at reflektere over vores erfaringer. Denne læring gør, at vi får bedre forudsætninger for at gentage og skalere vores succes – altså det der virker for os – og det kan disse råd forhåbentlig hjælpe dig videre med.