Hent vores kursuskalender 2024

Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.

Kurven

Vinderteams – Vejen til toppen | Victor Feddersen

Victor Feddersen
62 min.
18.03.2021

Hvordan sammensætter man det helt rigtige vinderhold, der løber med sejren gang på gang, når alle måleparametre til konkurrenten ellers er ens? Hvad er det, der gør, at nogle mennesker performer optimalt under højt pres, og er det muligt at skabe en vinderkultur i erhvervslivet, som man kender det fra elitesportens verden? Det og meget mere får du svar på her i episoden, hvor der er prominent besøg af tidligere dobbelt OL-vinder og en del af Guldfireren, Victor Feddersen, der i dag bruger sin hårdt tilkæmpede erfaring til at rådgive og vejlede organisationer til at blive vindere inden for deres branche og felt.

Rigtigt mindset fra start

Det helt oplagte spørgsmål at stille, når man sidder over for en tidligere OL-vinder, er naturligvis, hvad han eller hun selv tror, der gjorde, at netop de vandt guldmedaljen. Ifølge Victor Feddersen, der i dag hjælper topchefer og erhvervsledere med at sammensætte og udvikle vinderteams, er det en kombination af flere faktorer, der gør, at man stræber efter ikke bare at komme på skamlen – men at løbe med guldet! Og en del af arbejdet starter flere år forud for dagen, hvor alle skal præstere.

Victor Feddersen mener selv, at det har været det mentale, der afgjorde, at Guldfireren vandt guld ved OL både i Athen i 2004 og i Beijing i 2008, hvor alt, hvad der kunne optimeres på i forhold til de nærmeste konkurrenter, ellers var ens. Det handler om at have det helt rigtige mindset fra start og få en bevidstgørelse omkring, hvad det er, der skal til, for at vi er bedst, når det gælder. På kampdagen tænker man ikke på, hvad der mon kan gå galt, eller om man har husket at købe 2 liter mælk, men på at det her, det kommer til at gå virkelig godt!

Holdet er afgørende

Når man taler med en fjerdedel af det hold, der i 22 år var førende på verdensplan inden for deres sportsgren, er det interessant, om der er nogle ting, der kan overføres til andre typer af teams, eksempelvis i erhvervslivet, hvor mange arbejdsteams består af netop 4 personer.

Victor Feddersen er inde på, at man først og fremmest skal have modet til at turde vælge nogle skæve personligheder – det gælder både i sportens verden og i erhvervslivet. Når vi kommer under massivt og langvarigt pres, som det at træne op til OL over en 3 årig lang periode, unægteligt er, så er det utrolig vigtigt, at man kender hinandens personligheder og også kan rumme dem, for så supplerer forskellighederne hinanden positivt.

Samarbejdskultur vs. vinderkultur

Noget af det vigtige, som Victor har ført med sig fra mange år i elitesport til arbejdet med at coache erhvervsledere, er forskellen på det at have en god samarbejdskultur og så at have en vinderkultur. Det handler i sport - som i toppen af erhvervslivet - principielt kun om at blive nummer et. I tilfældet med Guldfireren, var det et 3 år langt forudgående samarbejde, der gjorde forskellen, mener Victor. Man skal helt fra start turde bygge på drømmen om, at vi faktisk kommer til at vinde det her.

Noget andet der også har været helt afgørende, og som mange virksomheder kan bruge i forhold til positive kulturændringer, er ifølge Victor opbakningen fra baglandet, der skal være på plads helt fra start. I Guldfireren havde de det mindset, at de var 5 personer på holdet – 4 roere og deres træner. Det var en flad organisation, hvor alle bidrog, men hvor træneren havde det endelige mandat i vigtige beslutninger. Det var vigtigt, at alle var loyale over for beslutningen, og at når de gik ud af lokalet, så var alle enige.

I en samarbejdskultur drejer det sig om at blive bevidste omkring, hvordan vi skal arbejde sammen for at nå derhen, vi gerne vil. I en vinderkultur skal man derimod være i en konkurrencesituation, hvor alle gerne vil vinde. Og for at nå dertil skal man blandt andet have gensidig tillid og respekt for hinandens fagligheder og personligheder – også når psyken og kommunikationen kommer under pres!

 

Hvis du er leder og har til opgave at sammensætte det stærkeste team eller selv indgår i et team af medarbejdere, der stræber efter at nå helt til tops inden for jeres område, så er der mange flere guldkorn at hente i denne episode af TACK TALKS, der har et strejf af olympisk guld-rus over sig!

Relaterede podcasts

Gratis rådgivningHvordan kan vi hjælpe dig?

Vores rådgivere og eksperter indenfor vejledning i kurser sidder klar til at hjælper med at finde de helt rigtige kurser og uddannelser for dig/jer – helt uforpligtende. Ring til os på tlf. 70101201 eller udfyld kontaktformularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt.