Hent vores kursuskalender 2024

Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.

Kurven

Få mere indflydelse - dine syv gode råd

Jens Dalgaard, Adm. direktør hos TACK International
5 min.
19.03.2021

Savner du mere indflydelse i dit arbejdsliv, og føler du, at du kan bidrage med mere, men at det ikke bliver bemærket? Så er du langt fra alene, fordi mange af dem, der sidder med de fornemmelser, ikke får bevist udadtil, at de er i stand til det. Muligheden for at få mere indflydelse kommer nemlig sjældent af sig selv; det er oftest noget, man skal arbejde målrettet for at opnå. Dine muligheder herfor afhænger naturligvis også i høj grad af dem, som skal give dig den ønskede indflydelse, men med den rette tilgang og indstilling kommer du langt, og det får du her 7 råd til.

 

1.FORBERED DIG GRUNDIGT - og analysér din situation dybt

Søger du større indflydelse på noget, er du først og fremmest nødt til at vise, at du har forudsætningerne på plads. Det betyder med andre ord, at du skal demonstrere, at du har den nødvendige indsigt og de rette kompetencer til at byde ind på det, du søger indflydelse på. Det kræver, at du først forbereder dig grundigt ved at analysere og forstå din egen situation, så du har et klart billede af hvor, hvornår og hvordan du bedst søger den indflydelse, du ønsker.

 

2. TRO PÅ DIG SELV - og mød andre med en positiv indstilling

Selvsikkerhed er en vigtig grundsten i din kamp for indflydelse, da du herigennem kan styrke andres tiltro til dig og dine evner og på den måde gøre dem komfortable ved at overlade mere ansvar og indflydelse til dig. Tror du omvendt ikke på dig selv, vil du have meget sværere ved at overbevise andre om, at du godt kan, og det vil naturligvis gøre dem mere tilbageholdende med at give dig mere indflydelse. Det hele starter således med dig, så tro på dig selv og det, du har at byde ind med!

Positiv energi er en anden essentiel grundsten, da det både har en tiltrækkende effekt på andre, så flere får lyst til at arbejde sammen med dig, og en motiverende effekt, så andre bliver bedre i samarbejdet med dig. Søger du at styrke dine muligheder for at få indflydelse, er det derfor afgørende, at du udsender de rigtige signaler til menneskerne omkring dig, så de får lyst til at give dig mere indflydelse, medbestemmelse og/eller medansvar.

Din positive energi skal desuden skinne igennem i din indstilling, hvor du i højere grad fokuserer på muligheder frem for begrænsninger. Det giver dig langt bedre mulighed for at tilbyde konstruktive og værdiskabende løsningsforslag og herved bevise, at det er berettiget at give dig mere indflydelse.

Relaterede podcats

 

3. VÆR REELT INTERESSERET - og tal mindre om dig selv

Når du vil have indflydelse, kan du nemt blive opslugt af tanken om, at du skal ud og vise alle dine fortræffeligheder, men i virkeligheden skal du først og fremmest have øje for andre mennesker. Du skal vise oprigtig interesse i dem, du søger indflydelse hos eller fra, og tage udgangspunkt i deres udfordringer og det, de gerne vil, så de vil se det som en god idé at involvere dig.

Du får indflydelse gennem din viden og kompetencer, og begge dele skal demonstreres gennem dine handlinger, så tal mindre om dig selv og det, du kan, og fokusér i stedet på at opsnappe ny relevant viden og information, og lad dine handlinger tale for dig.

 

4. FORSTÅ DINE OMGIVELSER - og tilpas din adfærd til dem, du møder

Når du søger mere indflydelse, er det vigtigt at forstå dem, som i sidste ende vurderer, om du har gjort dig fortjent til den eller ej. Tænk derfor grundigt over din adfærd og tilgang ift. den enkelte beslutningstager, tilpas dig, og fremhæv de kvalifikationer og fordele, som, du ved, vil være vigtigst for dem. Du er nødt til at følge deres prioriteter og indordne dig under det, de gerne vil, og det kræver, at du forstår både din omverden og dem, du søger indflydelse hos.

Har du svært ved selv at finde den helt rigtige ”vinkel”, kan du undersøge, om andre er lykkedes med lignende tiltag tidligere. Hvordan bar vedkommende i så fald sig an med det, og hvordan kan du selv bruge det ift. den indflydelse, du søger?

 

5. SIG ORDENTLIGT DET, DU MENER - og undgå at være en del af sladderen

Med ærlighed kommer man længst, men selvom du skal være ærlig, skal du selvfølgelig også sige tingene på en ordentlig måde. Et budskab kan leveres på et væld af forskellige måder og med varierende resultater, så husk at tage udgangspunkt i modtageren, og brug den tilgang, der virker mest hensigtsmæssig i situationen til at nå det resultat, du ønsker.

Få ting er mindre konstruktive end sladder, så hvis du synes, at noget trænger til forandring, så gå direkte til kilden, og snak med dem om det. Vær ærlig over for dem, og tal lige ud af posen, da det er med til at indgyde tillid at sige det, du mener – og mene det du siger. Det gør, at andre kan stole på dig og dine udmeldinger, og det viser samtidig, at du tror på dig selv og ved, hvad du står for, hvilket vil gøre folk mere komfortable ved at lade dig få indflydelse.

Relaterede kurser

6. LEVÉR MERE END AFTALT – og sørg altid for at være til tiden

Hvis du søger større indflydelse, og du ved, at du er i stand til mere på arbejdspladsen, skal du også sørge for at demonstrere, at du er opgaven voksen. Det vil sige, at du skal vise tilstrækkeligt overskud, så dem omkring dig kan se, at du har uudnyttet kapacitet og potentiale, som både de og organisationen kan drage fordel af.

Dit overskud skal altså påvises gennem det, der ligger udover det forventede, og formår du kun lige akkurat at krybe i mål med dine deadlines, så leverer du ganske vist, som du skal, men du vil ikke kunne bidrage med mere. Det vil andre omkring dig se og give dem opfattelsen af, at du ikke magter at byde ind med yderligere og dermed ikke er den større indflydelse værdig.

Du skal desuden sørge for altid at være til tiden med det, der er aftalt, da du ellers vil have vanskeligt ved at overbevise andre om, at du kan løfte et større ansvar. Undgå derfor at være så overivrig i din demonstration af overskud, at du i mellemtiden falder igennem på det forventede.

 

7. VÆR EFFEKTIVT TIL STEDE - og tilbyd din hjælp, når det er rigtigt

Når du søger større indflydelse, er det vigtigt, at du er effektivt til stede i det, du foretager dig – og det skal folk omkring dig kunne mærke. Formår du at træde i karakter som en, der arbejder effektivt og pålideligt og generelt sætter skub i tingene, vil det have en overbevisende effekt.

Du kan desuden med fordel tilbyde din hjælp, når muligheden byder sig, men husk at vurdere, hvornår det giver bedst mening for henholdsvis dig selv og dem, du tilbyder din hjælp til. Du bør gøre dig klart, hvorvidt du reelt har tid til at løse opgaven samt kompetencerne til at løse den med den rette kvalitet, uden at det får negativ indflydelse på indfrielsen af dine øvrige opgaver. Det skal du gerne afklare, inden du rækker hånden op og byder ind på nye opgaver. Har du for travlt med at tilbyde din hjælp til alt og alle omkring dig, kan det ende som bjørnetjenester – og dem er ingen bedre tjent med.

Søger du større indflydelse, handler det om at overbevise de rigtige mennesker om, at du kan bære det ekstra ansvar. Du skal tage udgangspunkt i dem, der har mulighed for at overlade mere indflydelse til dig, og tydeligt vise, at du magter opgaven, både hvad angår din viden, dine evner og dit overskud. Indflydelsen kommer ikke af sig selv; du skal ud og bevise noget, før du kan få den. Det kræver et solidt og stabilt benarbejde at nå dertil, og med disse 7 råd vil du forhåbentlig være bedre rustet til at opnå mere indflydelse på de ting, du gerne vil, i fremtiden.

af Jens Dalgaard

Adm. direktør hos TACK 

 

Gratis rådgivningHvordan kan vi hjælpe dig?

Vores rådgivere og eksperter indenfor vejledning i kurser sidder klar til at hjælper med at finde de helt rigtige kurser og uddannelser for dig/jer – helt uforpligtende. Ring til os på tlf. 70101201 eller udfyld kontaktformularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt.