Hent vores kursuskalender 2024

Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.

Kurven

Få mere ud af din rolle som produktchef | Jørgen Holm

Jørgen Holm
48 min.
16.06.2021

Denne episode af TACK TALKS vil give dig konkrete og værdifulde værktøjer til, hvordan du mestrer jobbet som produktchef. Produktet er kernen i virksomheden, og derfor har du som produktchef et stort ansvar og en vigtig rolle i virksomheden. Du kan se frem til at få gode og brugbare råd til, hvordan du som produktchef prioriterer dine opgaver og sikrer dig, at du strategisk altid er 5-10 år foran – uden at du ender med at hænge i drift til halsen.

Hvad er produktledelse

Produktledelse er ansvaret for virksomhedens produkter – uanset om det er serviceydelser, fysiske produkter eller software. Som produktchef har du det fulde ansvar gennem hele virksomhedens værdikæde for, at virksomhedens produkter fungerer optimalt, både kommercielt og teknisk. Som produktchef er du derfor også oftest bindeleddet mellem den tekniske del af virksomheden og den kommercielle del. Og det er også her, at en af produktchefens helt store udfordringer opstår. For hvordan undgår du at drukne i driften, så der ikke er tid til det proaktive udviklingsarbejde?

Din succes som produktchef har mange sider

Hvornår du har succes som produktchef er oftest ringe defineret i den enkelte virksomhed, fordi rollen som produktchef har så forskelligartet et ansvarsområde. Men som udgangspunkt kan man pointere, at du har succes i din rolle som produktchef, når du lykkes med, at dine produkter er stærkt profitskabende for virksomheden. Derudover er der også hele den tekniske del af produktet, hvor du skal sørge for, at produktet hele tiden er up to date, samt at det har den nødvendige teknologi for at kunne spille sammen med andre produkter og hele tiden opfylde kundens behov. Både nu og i fremtiden. Din succes som produktchef kan derfor måles både kommercielt, teknisk og på den løbende monitorering af produkternes performance i markederne. Derfor kan det være en klar fordel at få forventningsafstemt med ledelsen om, hvad succeskriteriet for netop dit job som produktchef er. På den måde ved du hele tiden, hvad der forventes af dig på alle fronter.

Produktchefens dilemmaer

Udfordringerne er mange for produktchefen. I denne episode af TACK TALKS fremhæver Jørgen Holm de udfordringer, som er typiske for dig som produktchef. Produktchefen bliver nemlig ofte en produktspecialist. Udfordringen er her, at virksomheden har brug for en go-to person, når de mangler svar på enten tekniske eller kommercielle spørgsmål. Produktchefen risikerer derfor at blive begravet i spørgsmål og er ofte tvunget til en mere teknisk rolle. Udfordringen består desuden i, at topledelsen typisk ønsker en produktledelse, som er langt mere kommerciel. Men hvis virkeligheden er, at produktchefen er den tekniske specialist og go-to person, så bliver den kommercielle del ikke prioriteret i hverdagen. Hvordan du kommer ud af denne onde spiral, kan du høre mere om i denne episode.

Balancegangen er svær 

Mange bruger interviews med kunder i deres produktudvikling. Men ifølge Jørgen Holm, så skaber denne fremgangsmåde en meget svær balancegang. For hvis du spørger dine kunder, hvilke produkter de ønsker sig, så svarer de i bedste fald, at de ønsker sig løsningen på dagens problem, men oftest handler det om at løse gårsdagens udfordring. Men hvis du sætter et udviklingsprojekt i gang, som måske kan vare helt op til 36 mdr., for at løse gårsdagens udfordring hos kunderne, så risikerer du, at dit markedsbillede og dit forecast ikke stemmer overens med virkeligheden, når først produktet rammer markedet. Derfor er kunsten, at du som produktchef holder dig orienteret om, hvad der sker i markedet. Både hos kunderne men også hos dine konkurrenter og i andre brancher.

Produktchefer bliver reaktive fremfor proaktive

Du skal som produktchef sørge for, at der er prioriteret tid i din kalender til de proaktive opgaver, som sikrer udvikling og fremgang i produktledelsen. Mange produktchefer havner i driften og ender dermed med reaktive opgaver, klagehåndteringer og brandslukning i organisationen. Dermed er der ingen tid til de opgaver, som er proaktive og fremtidssikrer produktledelsen i virksomheden. Jørgen Holm giver dig i denne episode konkrete råd til, hvordan du undgår at stå i drift til halsen.

Når du har lyttet til denne episode af TACK TALKS, kan du se frem til at have fået konkrete og værdifulde værktøjer, som du kan bruge i din professionelle hverdag som produktchef. Du har som produktchef et stort ansvar og en vigtig rolle i virksomheden, og derfor er det vigtigt, at din professionelle værktøjskasse står knivskarpt hele tiden.

Relaterede podcasts

Relaterede kurser

Gratis rådgivningHvordan kan vi hjælpe dig?

Vores rådgivere og eksperter indenfor vejledning i kurser sidder klar til at hjælper med at finde de helt rigtige kurser og uddannelser for dig/jer – helt uforpligtende. Ring til os på tlf. 70101201 eller udfyld kontaktformularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt.