Hent vores kursuskalender 2024

Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.

Kurven

Kom godt fra start i dit nye job - 11 gode råd

Jens Dalgaard, Adm. direktør hos TACK International
4 min.
15.08.2019

Onboarding-programmer er i de seneste år blevet et vigtigt punkt på dagsordenen i de fleste virksomheder. Med de nye generationer kommer flere og hyppigere jobskifte, og behovet for at gøre den nye medarbejder produktiv med det samme er derfor vigtigere end nogensinde.

Som medarbejdere har vi en stor interesse i og samtidig et ansvar for at komme godt fra start, og der er mange ting, du selv kan gøre for at øge sandsynligheden for, at du finder dig godt til rette i sin nye rolle, og skaber mulighederne for dig selv. I det følgende kan du læse om 11 gode råd til at skabe fundamentet for succes i dit nye job.

 

Definér nye vaner

Dine vaner præger en stor del af din generelle adfærd – på godt og ondt. Når du starter i et nyt job, gælder det derfor om at definere, hvilke uhensigtsmæssige vaner du gerne vil – eller bør – skille dig af med, og hvilke nye hensigtsmæssige vaner, du gerne vil til at skabe. Det kan desuden både vedrøre aspekter der relaterer sig til din adfærd på jobbet, men samtidig også din gøren og laden uden for den almindelige arbejdstid. Arbejder du et nyt sted, der ligger længere væk, er du måske nødt til at stå tidligere op og gå tidligere i seng, og hvordan restrukturer man så sin hverdag i forhold til resten af familien, hvis man ikke længere kan hente børnene efter skole osv.? Ligeledes kan du blive nødt til at ændre på dine gamle arbejdsrutiner, særligt hvis karakteren af dit arbejde har ændret sig betydeligt. Måske skal du lære at arbejde med kortere deadlines, og måske skal du lære at arbejde i et åbent kontorlandskab; mange forskellige forhold kan medføre, at du bliver nødt til at indstille dig på forandring og konstant være omstillingsparat.

 

Søg viden

Sjældent bliver det forventet, at du i forvejen besidder al den viden, det nye job kræver, når du starter, men det bliver til gengæld forventet, at du hurtigt kan finde ud af at tilegne dig den viden, som du mangler. Sørg derfor for at sætte dig ordentligt ind i al den information, du bliver givet eller får adgang til. Vær naturligt nysgerrig på den nye arbejdsplads, interne arbejdsprocesser, arbejdskulturen osv.

 

Forstå dit nye job

Det gælder om hurtigt at skabe sig en forståelse for selve jobbet. Det betyder, at du skal analysere dine arbejdsopgaver, dine metoder og de gældende regler på arbejdspladsen eller i afdelingen. Man må gerne lede efter genveje, da det kan udmønte sig til effektiviseringer, og du kan passende høste de lavest hængende frugter. Når du kommer udefra, vil du antageligt have nogle andre perspektiver, syn på og tanker om arbejdet end dem, der har været der i lang tid, og det kan du udnytte til at bidrage med noget hidtil uset eller usagt.

 

Artiklen fortsættes herunder.

Relaterede artikler

Tænk det første indtryk

Du har sikkert hørt det før; førstehåndsindtrykket er enormt vigtigt. Det gælder selvfølgelig også i denne sammenhæng, så hank op i dig selv, og vær knivskarp; både visuelt og i din adfærd. Kom derfor til tiden, vær foran, klæd dig ordentligt og pænt på, vær høflig overfor enhver du møder, og tilbyd hellere din hjælp en gang for meget end en gang for lidt.

 

Afstem forventninger

Du kommer muligvis fra en helt anden verden end den, du nu sidder i med dine kolleger og din nye chef. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at afstemme forventninger med de andre; men i særdeleshed din chef. Du skal være sikker på, hvad der helt præcist er dine mål, og hvorfor. Du skal være enig med chefen og andre i organisationen, som du skal samarbejde med, om prioriteringer og omfang af forskellige opgaver, samt de foretrukne metoder til at løse opgaverne.

 

Skab stærke relationer

Du kommer sandsynligvis til at skulle tilbringe talrige timer sammen med flere af de mennesker, du møder på din nye arbejdsplads, og det betaler sig derfor at skabe og pleje den gode relation til dem. Få dine kolleger til at føle sig godt tilpas ved at interessere dig for dem, og spørg eksempelvis ind til deres råd, liv og holdninger. Herudover vil det have en sikker positiv effekt at smile til alle dem, du møder, og samtidig huske det, du får at vide.

 

Pas på med at forstyrre

Når man er ny i en stilling, kan der i særligt den første periode være utrolig mange spørgsmål, som man føler behov for at stille. Det kan du også være nødt til, men du kan gøre det mere eller mindre hensigtsmæssigt. Find ud af så meget som muligt selv, sørg for kun – eller hovedsageligt – at stille relevante spørgsmål, og for ikke at spilde nogens tid, kan det være en god idé at samle til bunke i løbet af dagen, så du kan stille flere spørgsmål på samme tid, så du formår at forstyrre dine kolleger eller din chef så lidt som overhovedet muligt.

 

Artiklen fortsættes herunder.

Relaterede podcasts

Undgå at være den kloge

De eksisterende medarbejdere er sandsynligvis bedre inde i tingene, end du er. Din indsigt i virksomheden er sammenligneligt mangelfuld, og pas derfor på med at komme med for mange ”gode idéer” og forbedringsforslag, da det kan blive opfattet negativt. Når først du har skabt dig en ordentlig forståelse af virksomheden, og du samtidig antageligt har fået udtrykt din indsigt, kan du fremlægge alle dine gode idéer. Lad derfor ligeledes være med at fortælle, hvad I gjorde, der hvor du kom fra; fokusér i stedet på at tage til dig og lære så meget som muligt i opstartsperioden.

 

Kortlæg dine interessenter og sponsorer

Det er sikkert ikke alle i organisationen, der er lige hensigtsmæssige at gå til med spørgsmål m.m. Find derfor frem til de personer, der bedst kan assistere dig i dit daglige arbejde, og gør samtidig en indsats for at forstå de personer, der bedømmer dig og din indsats; forstå deres rationale og deres prioriteringer.

 

Arbejd effektivt

Dette emne relaterer sig til førstehåndsindtrykket, men i stedet for at forholde sig til din person, forholder det sig i stedet til din arbejdsindsats. Brug din tid rigtigt ved at fokusere på de specifikke ting, som du bliver målt på. Vær derfor opmærksom på tidsrøvere, og arbejd fokuseret og koncentreret.

 

Bed om feedback

En forståelse for, om du er på rette spor ift. arbejdsopgaver og –indsats, får du bl.a. ved at spørge om feedback. Hvis du derfor beder tidligt og hyppigt om feedback for at holde dig opdateret på deres vurdering af dig og din indsats, giver du dels dig selv mulighed for at vide, om du i det hele taget gør det rigtige, og dels mulighed for at få korrigeret og rettet ind med det samme, hvis der skulle være behov for det.

God arbejdslyst!

 

Hent den gratis e-bog ”8 artikler til den gode jobstart” her.

af Jens Dalgaard

Adm. direktør hos TACK 

 

Relaterede kurser

Gratis rådgivningHvordan kan vi hjælpe dig?

Vores rådgivere og eksperter indenfor vejledning i kurser sidder klar til at hjælper med at finde de helt rigtige kurser og uddannelser for dig/jer – helt uforpligtende. Ring til os på tlf. 70101201 eller udfyld kontaktformularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt.