Hent vores kursuskalender 2024

Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.

Kurven

Vi bliver, hvad vi tænker

Jens Dalgaard, Adm. direktør hos TACK International
4 min.
06.07.2020

Mange mennesker kan få glæde af at holde sig mere bevidste om deres egne tankemønstre, eller rettere konsekvenserne af dem. Tanker har ofte en selvforstærkende effekt, og det betyder, at de kan være enten dit stærkeste våben eller din største hæmsko. Så ligesom de kan bygge dig op, kan de også være med til at nedbryde dig.

Dine negative tanker gør automatisk din indstilling og dit udsyn mere negativt, og får du ikke indledningsvist gjort noget ved den nedadgående spiral, vil den blive langt sværere at bryde senere hen. Omvendt vil dine positive tanker kunne løfte dig op, og i takt med at du bliver mere positiv, vil du også blive bedre i stand til at omsætte din positivitet til reel, positiv forandring i dit liv og nære miljø.

At blive en mere positiv person kræver dog, at du er villig og i stand til at ændre vaner, og da det kan være nemmere sagt end gjort, får du her 7 gode råd til, hvordan du fremmer de positive tanker i hverdagen.

 

Lyt også til podcast-episoden Sur for en sikkerheds skyld? med Mikael Kamper som gæst.

 

1. START DIN DAG MED DIN DRØM

Dine målsætninger eller drømme i livet vil typisk være en positiv faktor for dig – hvorfor skulle du ellers forsøge at opnå dem? De er derfor også en positiv faktor i livet, som du altid kan vende tilbage til for at nære din generelle positivitet. Det kan du bruge til din fordel ved at starte din dag med at visualisere det, du gerne vil opnå, og planlægge det du skal gøre på dagen for at bringe dig selv tættere på dine mål. Det vil give dig et positivt afsæt for dagen, som skaber gode forudsætninger for at forplante din positivitet til resten af din dag.

Relaterede artikler

2. FOKUSÉR PÅ DET, DER ER GODT

Et andet forhold, der kan være med til at styrke dine positive tanker, er at fokusere på alt det, du opfatter som godt og positivt i din nuværende situation. Ignorér de udelukkende negative og ukonstruktive input, og dyrk i stedet de gode historier, som kan sprede glæde og stolthed. Når du genkalder dig de positive historier, skaber du flere positive tanker i dit eget sind, og du bør af samme årsag dele de historier med alle omkring dig, så du også kan påvirke andre til at blive mere positive. De vil så endvidere blive mere tilbøjelige til at sprede deres egen positivitet, så I skaber en gensidigt forstærkende effekt, i takt med at positiviteten spreder sig i dit nærmiljø.


3. DYRK DIT BEDSTE SMIL

Smil og humor er også smitsomme former for positivitet, så smil hellere for meget end for lidt i hverdagen – så kan du skabe mere positivitet omkring dig og vil garanteret få flere smil tilbage. Brug på samme måde din humor, når det hele måtte blive svært, og folk kommer under pres. Det kan være med til at afdramatisere anspændte situationer og sikre, at tingene ikke udvikler sig i en forkert retning.

 

4. GØR DINE FEJL TIL LÆRING

Mange mennesker kommer til at opfatte deres egne fejl som nederlag, men i virkeligheden bør du i stedet se dine fejl som gavnlige udviklingsmuligheder. Vi kan jo ikke altid være bevidste om, hvor og hvordan vi kan forbedre os, men når vi laver en fejl, bliver vi gjort opmærksomme på, hvor der muligvis kan ligge et forbedringspotentiale. På trods af at det at fejle ofte opfattes som noget negativt, er det altid positivt at gøre sig bevidst om, hvordan du kan udvikle dig yderligere og herved bl.a. kan undgå at gentage de samme fejl igen og igen. Ved at analysere det, der ikke går efter hensigten, kan du aktivere og udbygge din viden for herved at gøre dine fejl til konkret læring.

Relaterede podcasts

5. VEND DIN NEGATIVE TANKE

Det er ikke værd at rende rundt med negative tanker på sinde. Det er faktisk direkte farligt, hvis de får lov til at rodfæste sig - så bliver de langt sværere at slippe af med. Bliver du derfor opmærksom på, at du tænker negative tanker, så forsøg øjeblikkeligt i stedet at se det positive i den givne situation. Det kan være nødvendigt på denne måde at bryde rytmen, så den negative tankerække bliver vendt, og du i stedet kan fortsætte med en mere positiv indstilling.

Det kan du bruge reframing til, som kort og godt består i, at du reevaluerer dit syn på et problem eller en situation, som du står over for, og herved kan vende dit negative syn til et mere konstruktivt og positivt perspektiv. Din opfattelse af et problem eller situation, som du kommer ud for, vil kraftigt påvirke de følelser, du oplever i situationen eller i forbindelse med problemet. Det betyder, at når du ændrer hvad, du tænker om det pågældende problem eller situation, vil du samtidig ændre din følelsesmæssige tilstand, hvilket vil lade dig fortsætte med en ny og mere positiv indstilling.

 

6. FOKUSÉR PÅ NUET

Det er nemt at skabe bekymringer for dig selv som eksempelvis ”når jeg det nu?” eller ”kan det lade sig gøre?”, men det kan også være, at du befinder dig i en reelt vanskelig situation, som hæmmer din gøren og laden. Hvad end der er årsagen, vil bekymringer typisk afføde negative tanker, så fokusér derfor på din forestående opgave eller problemstilling og det, der kan lade sig gøre. Gør således det, du kan nu, og bekymr dig ikke om alle de ting, du ikke kan gøre noget ved alligevel, og glæd dig samtidig over alt det, du når.


7. VÆLG POSITIVE VENNER

Hvad der sker rundt om dig kan være lige så vigtigt som det, der sker indeni dig. Det er derfor vigtigt, at du skaber et positivt miljø omkring dig, der kan bidrage til din egen positivitet, så alle aktørerne i dit nærmiljø løfter hinanden op. Vælg om muligt nogle glade mennesker at omgive dig med, og skab herved et netværk af positive venner og bekendtskaber, der glæder dig og har en styrkende effekt på jeres indbyrdes positivitet.

Uanset konteksten har negative input altid en kraftigere indvirkning på os end positive input. De fylder mere og vejer tungere psykisk, og derfor skal vi arbejde bevidst med vores positivitet. Det kan være med til at sætte en proces i gang, hvor du, i takt med at positiviteten stiger, lykkes med flere ting og opnår mere i livet. Sindet styrer det, vi gør, og de valg vi træffer, og en positiv person vil generelt træffe flere bevidste valg og vil herved have større indflydelse på, hvordan hendes/ hans liv udfolder sig. Hvilken vej vælger du?

af Jens Dalgaard

Adm. direktør hos TACK 

 

Gratis rådgivningHvordan kan vi hjælpe dig?

Vores rådgivere og eksperter indenfor vejledning i kurser sidder klar til at hjælper med at finde de helt rigtige kurser og uddannelser for dig/jer – helt uforpligtende. Ring til os på tlf. 70101201 eller udfyld kontaktformularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt.