Hent vores kursuskalender 2024

Klik her og hent, så du får et overblik over alle vores kurser indenfor salg, ledelse og personlig udvikling.

Kurven

5 gode råd til præsentationsteknik - Den ultimative guide

Jens Dalgaard, Adm. direktør hos TACK International
4 min.
13.03.2018

Du får her den ultimative guide til, hvordan du skaber en god og inspirerende præsentation.

 

Dét at tale foran forsamlinger eller præsentere et produkt, en strategi eller lign. er ikke lige let for alle. Hvor nogle nærmest er født til det, bliver andre skrækslagne ved tanken. Selvom det falder nogle mere naturligt end andre, er evnen til at skabe gode præsentationer dog noget alle kan lære. Uanset hvor dit nuværende kompetenceniveau ligger, findes der en række redskaber indenfor præsentationsteknik, som du kan benytte dig af når du skal formidle et budskab for andre, og som øger dine muligheder for at brænde igennem.

 

1. Forbered dig grundigt

Før du starter præsentationen, er det vigtigt at du er godt forberedt. Du er nødt til at kende din målgruppe og undersøge hvem du skal præsentere for. Det har stor betydning for indhold, form m.v. i det indlæg du holder.

Derudover bør du forberede en god og tydelig struktur og en indholdsmæssig tidslinje, så du får det optimale ud af den taletid, du har fået stillet til rådighed. Hermed ikke sagt, at du nødvendigvis bør have forberedt hver enkelt sætning og en præcis rækkefølge af alle dine pointer.

Ofte fungerer det bedst, hvis du kan navigere frit i mellem dine forskellige indholdspunkter og forstår at improvisere undervejs. Evnen til at improvisere er en vigtig del af at skabe gode præsentationer, som får dig til at udstråle overskud, professionalitet og troværdighed – så længe du forstår at have dit mål for øje og vie den fornødne tid til alle planlagte budskaber og de vigtigste dele af indholdet.

Vil du lære at skabe fængende præsentationer?

På TACKs kursus Præsentationsteknik får du konkrete redskaber til at strukturere og gennemføre præsentationer med overbevisning. 

Bestil kursusbeskrivelsen her og læs mere om kurset.

2. Få den gode start på din præsentation

I enhver præsentation er det din indledning og afslutning der er de kritiske punkter. Det handler om, at fange tilhørernes opmærksomhed med det samme du byder velkommen, så du kan holde dem til ilden resten af vejen. Derfor er det en rigtig god idé at vide, hvordan du vil begynde din præsentation og vide præcis, hvad du vil sige i de første minutter. “Jeg skal lige tale mig varm” holder ikke - du får aldrig en ny chance for at lave et godt førstehåndsindtryk.

Har du først fuldstændig styr på åbningen af din præsentation, vil der være en større sandsynlighed for, at du holder hovedet koldt i resten af præsentationen, og at de folk der lytter til dig, vil åbne deres sind. Dette vil give dig en større ro og mere overskud til at rette fokus mod dit kropssprog, din stemme og selve leveringen af dit budskab.

 

3. Brug og skab billeder for dit publikum

80% af vores indlæringsevne foregår via synssansen – så tænk på at implementere billeder i din præsentation. Det kan både gøres ved at anvende billeder i selve din præsentation - f.eks. på powerpoint slides eller i dit sprog, når du taler, ved hjælp af metaforer, eller ved at fortælle en historie eller at knytte en anekdote til det budskab du søger at levere.

Formår du at visualisere det du siger for dit publikum, enten direkte via synssansen eller indirekte i deres bevidsthed, stimulerer du deres evne til at forstå dine budskaber. En levende og visuel kommunikation øger dit publikums engagement i din præsentation, ligesom det øger chancen for, at de efterfølgende vil huske dig og præsentationen du gav.

Relaterede podcasts og artikler

4. Brug krop og stemme til at formidle dit budskab

Selvom synssansen ejer størstedelen af betydningen for den menneskelige indlæringsevne, er det vigtigt at understrege vigtigheden af brugen af din stemme og din krop, når du præsenterer. Én ting er at vælge de rigtige ord og formuleringer, noget andet er at forstå at sige dem på en varieret og fængende måde. Dette redskab kan bl.a. bruges til at understrege et vigtigt budskab eller de gode pointer. Derfor bør du stræbe efter udnytte dine retoriske virkemidler, din volumen, intonation og din artikulation, så du stimulerer opmærksomheden hos dit publikum.

Har du indtil nu ikke været opmærksom på, hvordan du bruger din stemme i præsentationen, er det et element, du vil kunne få stor gavn af at fokusere på.

 

5. Involvér dine tilhørere

Langt de fleste mennesker kan lide at blive hørt og kedes af lange monologer og lange powerpoint præsentationer. Derfor er det også vigtigt at du involverer dine tilhører og rent faktisk gør dem til en del af kommunikationen. Du kan bl.a. bruge spørgsmål til at skabe en dialog, som gør din præsentation mere dynamisk.

Det gode ved spørgsmål er, at du kan lave dem på forhånd – og ofte har du også en idé om, hvad svaret på disse vil være. Dette kan ligeledes være en god afslutning på din præsentation.

af Jens Dalgaard

Adm. direktør hos TACK 

 

Relaterede kurser

Hvad er god præsentationsteknik?

God præsentationsteknik består af grundig forberedelse, kreativitet, motivation af dine tilhørere, visuelle virkemidler samt en fornuftig brug af kropssprog, stemme og øjenkontakt. Få den ultimative guide til præsentationsteknik her: 5 gode råd til præsentationsteknik - den ultimative guide

Hvordan styrker jeg min evne til at præsentere?

At skabe inspirerende og engagerende præsentationer kræver de rette redskaber og ikke mindst træning. På TACKs kursus ’Præsentationsteknik´får du helt konkrete praktiskorienterede redskaber, som hjælper dig med at hæve din præstation, ligesom du på kurset, gennem øvelser og feedback, bliver trænet i at tilpasse dine præsentationer, så du brænder igennem – hver gang. Læs mere om kurset her: Præsentationsteknik

 

 

 

Hvor kan jeg tage på kursus i præsentationsteknik?

TACKs åbne kursus i Præsentationsteknik afholdes i Værløse, nær København, og Aarhus på henholdsvis KolleKolle Konferencehotel og Konferencecenter Horisont . Er I flere fra samme virksomhed som har brug for et kursus i Præsentationsteknik, kan det betale sig at bestille et firmatilpasset forløb, som kan afholdes liger netop der, hvor I ønsker det. Præsentationsteknik

Gratis rådgivningHvordan kan vi hjælpe dig?

Vores rådgivere og eksperter indenfor vejledning i kurser sidder klar til at hjælper med at finde de helt rigtige kurser og uddannelser for dig/jer – helt uforpligtende. Ring til os på tlf. 70101201 eller udfyld kontaktformularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt.